Segueix-nos a les xarxes socials:

Amer recorda el centenari del músic local Joan Fontàs amb una exposició

Amer recorda el centenari del músic local Joan Fontàs amb una exposició

Amer ha estat històricament terra de músics i de cobles-orquestres. Si mirem enrere en el temps, un dels músics locals més carismàtic va ser Joan Fontàs i Casas, l´autor de la sardana Festa mil·lenària que cada any es balla a la plaça en motiu de la Sardana de l´Alcalde. Quan es compleixen cent anys del seu naixement, el músic és recordat amb una exposició que es va inagurar el 9 de novembre i es pot visitar fins demà passat 9 de desembre, al Museu Etnològic d´Amer. L´home i l´obra és el títol de la mateixa i qui ha estat pal de paller per portar-la a terme ha estat l´historiador local Josep Puigdemont qui destaca «el suport de l´Anna Marcó, conservadora del museu».

La visita a l´exposició segons Puigdemont «no només dóna una visió de la seva personalitat i de l´amplitut de la seva obra, sinó que permet retre un senzill homenatge a un home que excel·li en el conreu de la música amb senzillesa, bonhomia»

Fontàs va signar la seva obra en ocasions amb el seu nom i en d´altres com Albert Clarín. Entre les peces signades Clarín Sóc de Girona que enguany ha estat recuperada i es va poder sentir a l´aplec de Girona.

«Sempre que va enviar sardanes a la impremta me´n donava una còpia per a piano que guardo» -explica Puigdemony que guarda tot el qué té relació amb Fontàs, no obstant, de la llarga llista «de sardanes me´n falten dotze, que no puc trobar». Entre el seu llegat musical hi ha seixanta 61 sardanes, 95 peçes ballables, 1 suite orquestral i la música per el Ball de Nans i gegants d´Amer, a més de Festa Mil·lenària, segons consta a l´arxiu de la Societat general d´Autors. Josep Puigdemont és l´autor de les lletres de les sardanes de Joan Fontàs Festa del vells, Festa Mil.lenària, Moixaines, Sóc per tu. L´exposició recull un ampli ventall que va des de particel·les, fotografies de les formacions en les que el músic havia tocat, La Principal Unió d´Amer, la Catalana i La Moderna d´Amer.

Prem per veure més contingut per a tu