Segueix-nos a les xarxes socials:

L'eclipsi solar arriba vergonyós a casa

El darrer eclipsi total de sol va tenir lloc el 9 de març de 2016 · El poble de Carbondale, a l'estat d'Illinois (EUA), va ser l'indret que va poder gaudir de la vista més completa, amb una preparació prèvia de dos anys

Eclipsi solar total

14

Ahir va tenir lloc un espectacle visual de gran magnitud. Des del 9 de març de l´any passat, el món no contemplava un espectacle solar total com el que va sacsejar els més intrèpids observadors astronòmics ahir a quarts de vuit del vespre, hora espanyola. El país que va observar l´eclipsi solar de la forma més completa possible va ser els Estats Units, amb la possibilitat de copsar l´espectacle espacial de costa a costa, des de l´estat d´Oregon (al nord-est) fins a Carolina del Sud (a l´est), i de forma parcial a altres indrets del continent americà. Segons la NASA, es tracta de «l´esdeveniment astronòmic de l´any», motiu pel qual va organitzar una gran varietat d´activitats educatives i divulgatives al llarg del dia d´ahir. La científica de la institució Madhulika Guhathakurta, va considerar que aquest seria «l´eclipsi més documentat i més admirat de la història». A Espanya, el fenomen astral es va mostrar vergonyós i amb poques ganes d´aparèixer, sobretot a Catalunya. A Madrid, l´eclipsi es va iniciar cap a tres quarts de nou del vespre amb un enfosquiment del sol del 7,7%. A Galícia, concretament a la Corunya, el sol es va tacar quasi un 13%. Si ens movem a Andalusia, a Huelva es va tapar poc més del 14%. On es va poder contemplar amb més intensitat va ser a les Illes Canàries, on la lluna va arribar a amagar entre el 39 i el 41% de la superfície solar. Als Estats Units, depenent de la ubicació, els espectadors van poder experimentar l´eclipsi durant un màxim de 2 minuts i 40 segons, sempre comptant amb mesures protectores per evitar greus danys a la vista. L´esdeveniment va tardar una hora i mitja a recórrer el cel des del Pacífic, on va començar a un quart d´onze del matí, que ve a ser un quart de vuit segons l´hora espanyola, fins a la costa de l´Atlàntic a tres quarts de tres de la tarda, que equival a tres quarts de nou per a nosaltres.

Festa de benvinguda

El municipi nord-americà de Carbondale fa dos anys que espera donar la benvinguda a l´espectacle organitzant un festival de música als afores del poble amb centenars de botigues i diversos escenaris. Gary Williams, coordinador del municipi, esperava rebre entre 50.000 i 90.000 visitants. «És molt emocionant veure els fruits de tot el nostre esforç i el treball dur que tanta gent ha posat en això», reconeixia, satisfet, Williams.

Prem per veure més contingut per a tu