Segueix-nos a les xarxes socials:

Set de cada deu persones no té cap coneixement sobre els primers auxilis

Així ho constata un estudi de Creu Roja sobre la formació en aquestes pràctiques, que es basa en una enquesta telefònica efectuada a 610 socis

Set de cada deu persones no té cap coneixement sobre els primers auxilisddg

Set de cada deu persones no té cap coneixement sobre primers auxilis, més de la meitat no sap usar un desfibril·lador i només un 67% trucaria al telèfon d'emergències 112 davant una urgència. Així ho constata un estudi de Creu Roja sobre el coneixement dels primers auxilis, basat en una enquesta telefònica efectuada a 610 socis de Catalunya, dels quals el 73% són de Barcelona, l'11% de Tarragona, el 10% de Girona i el 6% de Lleida.

L'estudi, presentat ahir pel president de Creu Roja a Catalunya, Antoni Aguilera, i el vicepresident, Josep Quitet, en un acte a Barcelona, indica que el 65,7% de les persones enquestades manifesta la voluntat de formar-se en l'àmbit dels primers auxilis, per la qual cosa l'entitat es planteja programar nous cursos per a pares i mares i també per a nets i avis, ja que molts nens passen moltes hores a càrrec dels seus avis.

Creu Roja també ressalta la necessitat d'incloure aquests coneixements obligatòriament en els plans d'estudi escolars des de la infància i l'adolescència. «No obstant això, haver fet un curs de primers auxilis una vegada en la vida no és suficient ja que el record de les tècniques apreses comença a disminuir a partir del tercer any, per la qual cosa caldria que les persones es reciclin cada tres o quatre anys, aproximadament, per recordar i aprendre nous continguts», es considera a l'estudi.

Els percentatges de coneixements generals sobre primers auxilis a Catalunya obtinguts en aquesta enquesta queden lluny de les dades de països com Noruega, Alemanya, Àustria i Islàndia, on entre un 75 i un 95% de la població està preparada per afrontar una emergència, segons van apuntar els responsables de formació i voluntariat de Creu Roja, Laura Farré i Lluís Corominas durant la presentació.

Comptar amb més persones preparades permetria salvar diàriament entre un 15 i un 20% més de vides humanes, segons van indicar els responsables de formació i voluntariat, que han citat un estudi anterior sobre aquest percentatge.

Així, la majoria dels enquestats coneix què és un desfibril·lador (91,6%), però únicament el 37,8% sabria usar-lo correctament, una dada que posa en relleu que perquè els recursos comunitaris siguin útils han d'anar acompanyats tant de difusió com de formació, segons van considerar Farré i Corominas.

Pel que fa a la seguretat a la carretera, gairebé tot el món porta el cinturó de seguretat (99,4%), usa la cadireta adaptada per als nens (99,3%) i respecta els senyals quan condueixen (95,7%), uns percentatges que baixen en preguntar si es respecten els senyals de trànsit quan són transeünts (71,3%).

Prem per veure més contingut per a tu