Segueix-nos a les xarxes socials:

Girona treballa amb una seixantena de casos d'absentisme escolar aquest curs

Són els afers que la comissió tècnica té actualment sobre la taula, on arriben els més greus o reiterats · El context de pandèmia no altera el nivell d'absentisme, tot i que la sensació als centres és que s'utilitza com una raó més per faltar a classe

Girona treballa amb una seixantena de casos d'absentisme escolar aquest curs· Aniol Resclosa

La comissió que s'ocupa de l'absentisme escolar sobre la taula aquest curs. Es tracta dels casos reiterats o greus d'alumnes que no assisteixen a classe, que són els que arriben a la comissió tècnica, l'òrgan encarregat de vetllar per l'assistència a l'escola o institut en l'etapa obligatòria, com un element clau per a l'èxit escolar i com a factor de cohesió social. El gruix d'alumnes que s'estan tractant a la comissió (un 77,5%) són de secundària, mentre que el 22,5% restant de casos són a l'educació primària. El regidor d'Educació a l'Ajuntament de Girona, Àdam Bertran, explica que des dels centres educatius han detectat alguns casos en què s'utilitza el temor a la covid-19 com una nova raó per justificar l'absentisme.

Però, tot i que ha sorgit aquesta sensació -la covid-19 com un motiu que es fa servir per justificar la no assistència a les aules-, això no vol dir que el context de la pandèmia hagi alterat les xifres d'absentisme. Almenys, de moment, ja que caldrà esperar a final de curs per tenir el balanç definitiu. De fet, el nombre de casos que va tractar la comissió tècnica és similar a la tendència dels últims cursos de què es disposen dades. El 2018-2019, en van ser 57, i el curs anterior, n'eren 64. Del curs passat (2019-2020), l'Ajuntament no en té dades, ja que va ser atípic a causa del confinament, que va aturar en sec les classes presencials a les escoles i instituts.

Un cop el centre educatiu detecta que un nen o nena falta continuadament, se segueix un protocol establert per la Generalitat. En la majoria de casos, no s'arriba a la comissió tècnica, sinó que es resolen aplicant aquests passos des del mateix institut o escola.

Però si no es resol aquí, llavors passen a la comissió tècnica, que està integrada per l'Ajuntament de Girona, la Generalitat, els centres educatius i els cossos policials de Policia Municipal i Mossos d'Esquadra. Allà es fa una valoració cas per cas, per determinar quin tipus d'intervenció convé més. Per exemple, poden ser derivats a la Fiscalia o a la DGAIA.

Simplificar el protocol

Simplificar el protocol Justament, des de la regidoria d'Educació, Bertran explica que estan revisant el protocol per mirar de simplificar i unificar els criteris i escenaris que s'apliquen a Girona ciutat. L'objectiu és agilitzar la feina dels centres educatius, a l'hora d'informar, intervenir i fer arribar els casos d'absentisme de la ciutat a la comissió.

D'aquesta manera, el titular d'Educació indica que es vol que, un cop exhaurides totes les vies dins el centre escolar, el procediment sigui més àgil i útil. El consistori està treballant amb aquesta actualització, amb la intenció que el proper curs es pugui posar en marxa.

Prem per veure més contingut per a tu