0%
El programa d’educació en valors d’Aldeas Infantiles SOS compleix 25 anys

El programa d’educació en valors d’Aldeas Infantiles SOS compleix 25 anys

Educació. Desenvolupament sostenible

«Abraza tus valores» contribueix als Objectius de Desenvolupament Sostenible

Durant el curs 2022-2023, un total de 212.300 nens i nenes d’Educació Infantil i Primària de 2.4123 escoles de tot Espanya han participat en el programa educatiu ‘Abraza tus valores’ d’Aldeas Infantiles SOS a través de 30 tutories en diverses àrees curriculars.

En la incansable recerca de contribuir a la construcció d’una societat més justa, solidària i sostenible, Aldeas Infantiles SOS fa 25 anys que desenvolupa el programa educatiu «Abraza tus valores» amb l’objectiu d’acostar els valors fonamentals a nens, nenes i adolescents.

Aquest enfocament no només es dirigeix a l’alumnat, sinó que incorpora professors i famílies, establint un diàleg reflexiu que busca formar ciutadans responsables i compromesos amb el benestar col·lectiu.

Des de fa anys, Aldeas Infantiles SOS ha portat a les aules valors essencials com la igualtat, l’empatia, la tolerància, l’esforç, la paciència i l’esperança. No obstant, el seu compromís va més enllà: s’alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, convertint l’educació en valors en una eina per construir un futur més sostenible.

El programa d’educació en valors d’Aldeas Infantiles SOS compleix 25 anys

Pilars fonamentals

En el transcurs d’aquest any, el programa ha enfocat els seus esforços en tres pilars crucials: la responsabilitat (ODS 4), la igualtat de gènere (ODS 5) i l’acció pel clima (ODS 13). Aquests aspectes s’aborden de manera integral a través de tres blocs didàctics, cadascun dedicat a un ODS específic.

El primer d’aquests blocs se centra en l’educació. Aquí, s’aborda no només el dret a rebre una educació de qualitat, sinó també la responsabilitat que implica aprofitar-la. Es fomenta la importància de l’esforç personal, la curiositat i la motivació per aprendre, establint les bases per a ciutadans informats i compromesos.

El segon bloc, centrat en la igualtat de gènere, impulsa la reflexió individual sobre el respecte i l’acceptació del diferent. Els nens i nenes aprenen que construir un món més just comença per les seves pròpies accions, desenvolupant habilitats com l’empatia i la comprensió. A més, es destaca la necessitat de la cooperació social per aconseguir la igualtat de gènere.

El tercer bloc aborda el canvi climàtic i la sostenibilitat. Aquí, els participants reflexionen sobre el seu impacte en el planeta i com poden assumir la responsabilitat de les seves accions, especialment en relació amb el consum i el respecte per la naturalesa.

Testamento solidario

Diputats per un dia

Una de les iniciatives més destacades d’aquest programa és l’experiència única de «Diputats per un dia». A través d’aquesta iniciativa, els estudiants acudeixen als seus Parlaments autonòmics, presenten propostes basades en els valors abordats en el programa, participen en debats i emeten els seus vots. Més que un exercici per expressar les seves opinions, aquesta activitat els permet alçar la seva veu i garantir el seu dret a la participació en la societat.

Diputados por un día

En commemoració del Dia Internacional dels Drets de la Infància, 157 nens i nenes de vuit escoles d’Educació Primària van assumir el paper de «Diputats per un Dia». En aquest ple especial, presidit per Francina Armengol, presidenta del Congrés dels Diputats, i Pedro Puig, president d’Aldeas Infantiles SOS, els joves van presentar propostes que reflecteixen el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Els tres compromisos que van resultar guanyadors van ser «Rebre i acollir amb afecte els nens i nenes que venen d’altres països», «Tractar els altres com volem ser tractats» i «Comprendre i recolzar els que passen moments difícils». Tots ells ressalten la importància de la solidaritat i el respecte mutu a l’hora de construir un món més igualitari.

Llibre: 25 anys educant en valors

Amb motiu del 25 aniversari del programa «Abraza tus valores», Aldeas Infantiles SOS ha publicat el llibre «25 años educando en valores en colegios e institutos», que recopila la feina realitzada al llarg d’aquests anys a través dels seus programes educatius. El llibre també inclou testimonis d’alguns dels protagonistes del programa, des de les persones de l’organització que els coordinen fins als docents de totes les èpoques i llocs d’Espanya que els han portat a les aules.

A més, recull i analitza discursos, ponències i decàlegs exposats pels nens, nenes i adolescents participants en els programes al llarg d’aquests vint-i-cinc anys.

Benestar infantil

Aldeas Infantiles SOS, en el seu compromís amb el benestar infantil, treballa per garantir el dret de tots els nens i nenes a créixer en família: en una llar on se sentin estimats, protegits i segurs. Per aconseguir-ho, l’organització acompanya les famílies que estan passant per dificultats i enforteix les seves capacitats perquè es puguin cuidar millor dels seus fills. A més a més, ofereix una nova llar als nens i nenes que no poden viure amb els seus pares, sota l’afecte i la protecció de persones de referència estables, garantint el principi de no separació de germans. Aquest acompanyament s’estén més enllà de la majoria d’edat, assegurant la plena integració dels joves en la societat. El seu programa educatiu, recolzat per accions tangibles, representa un model integral per a l’educació en valors i la formació de ciutadans responsables. Un pas crucial cap a un món on la reflexió i l’acció s’uneixen per arribar a tenir un teixit social més fort i conscient.

Scroll
o mantenir
Col·labora en:
aldeasinfantiles.es