Articles

La calor i la salut ocular

Entrevista al Dr. Carlos Vergés

Dr. Carlos Vergés

cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona

¿Com afecten les altes temperatures a la salut ocular?

La calor és un factor que pot alterar la salut ocular. Les altes temperatures provoquen la ràpida evaporació de la llàgrima, ocasionant la sequedat de la superfície ocular i causant molèsties i irritació dulls. Això és especialment important en els casos que ja pateixen la malaltia d’ull sec, es poden agreujar els símptomes i fins i tot aparèixer fenòmens de queratitis (ulceres corneals).

A més, amb la calor i el sol, es produeix un estrès important sobre la superfície ocular, es fan malbé les cèl·lules dels epitelis conjuntival i corneal, afectant la resposta immunològica, cosa que afavoreix l'aparició d'infeccions. Durant l'estiu hi ha una incidència més gran de conjuntivitis així que la seva presència ens indica que cal protegir millor els ulls.

Com més calor, més aires condicionats, ventiladors, canvis bruscos de temperatura… ¿com ho pateixen els nostres ulls?

És cert que, per lluitar contra les altes temperatures, utilitzem ventiladors o aires condicionats, que canvien la temperatura bruscament entre interior i exterior dels recintes i, molt especialment, provoquen un descens en la humitat, ressequen l'ambient, cosa que torna a suposar un efecte negatiu sobre la pel·lícula llagrimal, se n'accelera l'evaporació i l'aparició d'ull sec.

Els ventiladors no tenen l'efecte de reduir la humitat ambiental però sí d'ocasionar un flux d'aire que ocasiona efectes similars, la ràpida evaporació de la pel·lícula llagrimal.

¿Quins símptomes té la sequedat ocular i quins problemes se'n deriven?

Quan s'evapora la pel·lícula llagrimal, es produeix un descens en la temperatura de la superfície ocular i s'activen els receptors que controlen la temperatura (cold receptors), generant un senyal de molèstia tipus “cos estrany”, com si ens hagués entrat alguna cosa als ulls. Alhora, l'evaporació de la llàgrima redueix la capacitat de lubricar la superfície ocular, generant la sensació de “fregament” en el parpelleig. Aquesta fricció de les parpelles sobre l'ull se suma a l'activació dels nervis de la còrnia i genera més molèsties o dolor.

Per acabar, un altre problema relacionat amb la sequedat ocular és el deteriorament de la qualitat visual. En trencar abans la pel·lícula llagrimal per l'excés d'evaporació, es té visió borrosa, i ens costa enfocar més els objectes, especialment les pantalles d'ordinador, dificultant la feina i provocant més cansament ocular (astenòpia, mal d'ulls i de cap).

¿Quines persones han de cuidar especialment la vista davant les altes temperatures?

Les persones més sensibles a les altes temperatures són les que pateixen ull sec, ja que aquesta malaltia ocasiona l'evaporació de la llàgrima i, per això, si s'hi associa un factor que incrementa aquesta evaporació, com són les altes temperatures, s'agreujarà la malaltia.

¿Com hem de protegir els ulls tant del sol (raigs UV) com de l'aire calent?

En èpoques estivals, amb calor i sol, el més recomanable és recordar que cal protegir la pell i els ulls, molt especialment en les persones que ja pateixen problemes oculars, com ara ull sec o alteracions de la retina i per això cal consultar l'oftalmòleg perquè ens recomani en cada cas què hem de fer per evitar que aquestes malalties s'agreugin.

En el cas aïllat de les altes temperatures, la millor protecció és evitar els aires condicionats i ventiladors, però si no els podem evitar, recomanem utilitzar llàgrimes artificials, especialment les que tenen en la seva formulació àcid hialurònic de cadena llarga o alt pes molecular (consultar amb l'oftalmòleg o el farmacèutic), ja que a més de lubricar la superfície ocular, tenen efecte antiinflamatori i ajuden a regenerar les cèl·lules danyades per la sequedat.

Amb el sol i la calor, s'afecta la qualitat de la pel·lícula llagrimal, s'evapora amb més rapidesa i per evitar o endarrerir l'evaporació sabem que és fonamental hidratar-se correctament. Insistim en la hidratació perquè és important per a la nostra salut en general, però, a més, contribueix perquè tinguem una llàgrima de millor qualitat i reduir la sequedat.

En el cas de la protecció solar, és fonamental utilitzar ulleres amb filtres ultraviolats per evitar que les radiacions solars danyin els teixits de les parpelles i ulls. Les ulleres han de tenir una muntura prou gran per protegir les parpelles ja que la pell és la més delicada del cos i cal evitar l'acció directa del sol. D'altra banda, la radiació solar és molt nociva per als teixits de l'ull, des de la superfície fins al seu interior, a la retina.

A la superfície de l'ull, es fa malbé la còrnia i la conjuntiva, cosa que ocasiona queratitis, inflamació de l'epiteli que provoca dolor ocular i mala visió. A l'interior de l'ull, quan la radiació solar arriba a la retina i molt especialment la màcula, pot ocasionar greus problemes que afecten la visió, agreujant les degeneracions maculars en aquelles persones que pateixen aquest tipus de malalties.

També és important recordar que, durant les vacances, solem oblidar-nos de realitzar els tractaments que estem realitzant i no som tan constants en posar-nos les gotes quan toca i els oftalmòlegs sabem que hi ha moltes malalties que es poden agreujar, com el cas del glaucoma o altres.

La calor i el cervell

Parlem amb el Dr. Rafael Arroyo, cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Ruber Juan Bravo



Calor i salut cardiovascular

Parlem amb la Dra. Asunción María Gonzálvez Gasch, cap de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Torrevella



Calor i pell

Parlem amb la Dra. Montserrat Salleras Redonnet, cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Sagrat Cor



Calor i peus

Parlem amb Juan Carlos Carrera Merino, cap de la Unitat de Podologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga