Articles

La calor i la pell

Entrevista a la Dra. Montserrat Salleras Redonnet

Dra. Montserrat Salleras Redonnet

cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitario Sagrat Cor

¿Com afecten les altes temperatures la nostra pell?

Les altes temperatures a la pell ocasionaran, bàsicament, erupcions relacionades amb l'excés de transpiració. Aquesta és la resposta de la pell a la calor per dissipar-la.

Es produeixen les anomenades Miliàries o Sudamines: petits i nombrosos granets a la zona de la suor, que poden picar. S'autoresolen en deixar de suar. També origina èczemes irritatius, caracteritzats per envermelliment i descamació, a conseqüència de l'efecte irritant de la pròpia suor, i malalties més complexes, com la malaltia de Grover, en què s'obstrueixen les glàndules sudorípares i causen vesícules i crostes molt pruriginoses.

La romanència de la suor a la pell afavoreix el desenvolupament d'infeccions, com els fongs i els bacteris, que necessiten ambients humits per sobreviure.

A més, la calor causa vasodilatació de la circulació cutània, cosa que es manifesta amb rubor (envermelliment) de la cara, escot, etc. Això es pot revertir aplicant compreses fredes, aigües termals, o qualsevol artefacte refrescant, que provoqui vasoconstricció.

Finalment, si la calor ocasiona deshidratació generalitzada, la pell es torna desllustrada, seca i fins i tot es fissura.

¿Existeix l'al·lèrgia a la calor i l'al·lèrgia al sol?

Existeix l'al·lèrgia a la calor o a la suor i també al sol. En el cas d'aquesta última, es produeix una erupció a la pell després de l'exposició solar o la radiació ultraviolada. De vegades, aquests símptomes es desenvolupen per factors hereditaris o el contacte amb algun tipus de planta o a causa de l'ús d'un determinat fàrmac. Entre els símptomes destaquen picor, coïssor, butllofes, urticària, envermelliment de la zona exposada al sol, entre altres.

¿I l'al·lèrgia a la suor? ¿Fins a quin punt és normal suar i quins problemes pot portar associats?

L'al·lèrgia a la calor o a la suor es produeix quan la temperatura corporal puja massa com a conseqüència de les altes temperatures o després d'un entrenament intens. Erupcions a la pell amb picor, taques vermelloses o vesícules, entre altres. Se'n desconeixen les causes exactes, però podria ser degut a una reacció al·lèrgica a la suor o bé una resposta del sistema nerviós a l'estrès ocasionat per la pujada de la temperatura corporal.

Suar és normal en la majoria dels casos. La suor és molt beneficiosa per a la nostra pell, la hidrata i, en contenir lípids, evita que es ressequi, a més que ens allibera de l'excés de temperatura corporal. Però quan la sudoració és excessiva, les sals i els àcids de la suor poden irritar la nostra pell.

¿Quins són els col·lectius o segments de població més vulnerables?

Les persones grans, els nens i els malalts crònics són els més vulnerables a la calor i a aquestes reaccions al·lèrgiques a la pell ja que no perceben tan bé, i no comuniquen, la sensació de calor.

També els obesos o persones amb sobrepès, ja que en els plecs corporals (aixelles, engonals, plecs submamaris i subabdominals) la suor es queda “atrapada” i produeix més irritacions, a part de predisposar a infeccions bacterianes (foliculitis) i fúngiques (micosis).

I les persones que treballen o fan moltes activitats a l'aire lliure.

¿Quines recomanacions ens donaria per cuidar la nostra pell i la nostra salut els dies de més sol i calor?

Si bé és cert que hauríem de cuidar i protegir la nostra pell durant tot l'any, a l'estiu hauríem d'intensificar aquestes cures, utilitzant bé un bon protector solar, amb el factor de protecció que correspongui a cada tipus de pell, i anar-lo aplicant de forma constant, evitant l'exposició solar i reduint l'activitat física a les hores centrals del sol, entre les 11 i les 16 hores.

No hem d’oblidar la protecció labial, la protecció de les orelles i del cuir cabellut (els calbs). I recordar, que la millor fotoprotecció és quedar-se a l'ombra o a l'interior.

L'excés de suor ha de ser eliminat de la nostra pell com més aviat millor, a través de dutxes freqüents o la utilització de tovalloles assecants. Evitarem així que romangui massa temps en contacte amb la pell i la irriti o afavoreixi el creixement de gèrmens.

Per a les persones que recurrentment tenen erupcions per la calor, especialment als plecs cutanis, és útil aplicar assecants (esprai amb talc líquid), que absorbeixen la humitat de la zona i evitin així irritacions en infeccions en aquestes àrees.

Finalment, s’ha d’emfatitzar la importància de la hidratació oral, mitjançant la contínua ingesta de líquids, encara que no es tingui sensació de set, per evitar la deshidratació, especialment ancians i nens.

La cura de la pell no és un tema estètic. És una necessitat mèdica. La pell és l’òrgan més extern i el primer que rep les agressions externes.

La calor i el cervell

Parlem amb el Dr. Rafael Arroyo, cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Ruber Juan Bravo



Calor i salut cardiovascular

Parlem amb la Dra. Asunción María Gonzálvez Gasch, cap de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Torrevella



Calor i salut ocular

Parlem amb el Dr. Carlos Vergés, cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona



Calor i peus

Parlem amb Juan Carlos Carrera Merino, cap de la Unitat de Podologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga