Articles

Efectes de la calor en la salut

Cada any rebem l'estiu amb entusiasme. Aquesta estació s'associa al descans, al lleure i a l’oci, la platja i la piscina, la família i els amics… i això ens anima i ens posa de bon humor. A més, està científicament comprovat que en augmentar les hores de llum solar a què estem exposats, generem més vitamina D, s'estimulen certes zones del nostre cervell i segreguem hormones com la dopamina i la serotonina. En definitiva, estiu i felicitat solen anar de la mà. Tot i això, no tot són alegries. ¿Què li passa al nostre organisme quan el sol pressiona massa i comporta temperatures massa elevades?

El cervell i la salut cardiovascular

Els éssers humans som homeoterms. És a dir, gràcies al nostre hipotàlem –regió del cervell que regula la temperatura– som capaços de mantenir una temperatura constant d'uns 37ºC, independentment de la temperatura ambiental. Però quan el nostre cos arriba a temperatures per sobre dels 40ºC, “l'hipotàlem deixa de treballar correctament, es produeixen alteracions en el control de la temperatura i el nostre cervell es bloqueja i comença a funcionar de forma anòmala, explica el Dr. Rafael Arroyo, cap de Neurologia del complex hospitalari Ruber Juan Bravo.

És llavors quan podem començar a notar “disfuncions en molts dels nostres òrgans: el cervell perd atenció i concentració; els ronyons, en un intent de conservar la temperatura, deixen de filtrar; apareixen trastorns del son, augmenta la irritabilitat i es poden agreujar els símptomes en casos de persones amb problemes psicològics i/o psiquiàtrics o malalties neurodegeneratives, com l'esclerosi múltiple”, enumera l'especialista.

A més, “els efectes de la calor al nostre cos tenen relació amb la dilatació dels vasos sanguinis i la deshidratació. Com a conseqüència, es redueix la pressió arterial i, per tant, el volum de sang que arriba als òrgans”, adverteix la Dra. Asunción Gonzálvez Gasch, cap de Medicina Interna de Quirónsalud Torrevieja. Per aquest motiu, les persones poden patir des de lleugers marejos, cansament i rampes, fins a pèrdua de consciència o síncope. La forma de presentació més greu és el quadre conegut com a cop de calor.



El golpe de calor


El cop de calor

El cop de calor apareix quan l'organisme perd el control de la temperatura corporal provocant danys a les estructures cel·lulars i al sistema termoregulador. Els senyals del cop de calor varien, però poden incloure pell enrogida, calenta i seca (sense suor), mal de cap palpitant, mareig, nàusees, confusió, pèrdua del coneixement, palpitacions (pols ràpid i fort), convulsions, temperatura corporal extremadament elevada (per sobre de 39.5°C), inconsciència… Entre les complicacions que pot provocar s'hi inclouen síndrome de distrès respiratori de l'adult, fallada renal, fallada hepàtica i coagulació intravascular disseminada.

Per tant, estem davant d’“una urgència mèdica de pronòstic fatal si no s'actua ràpidament i adequadament, subratlla la Dra. Gonzálvez. ¿Com s’ha d’actuar? “L'ideal és acudir al servei d'urgència més proper, però mentre l'ajuda sanitària arriba, s'ha de col·locar el pacient en una zona amb ombra, tan fresca com sigui possible, situar-lo en posició estirada a terra i preferentment de costat perquè no s’empassi el vòmit si en genera. No convé donar-li beguda si el nivell de consciència ha disminuït atès que hi ha risc que el pacient aspiri l'aigua al sistema respiratori i presenti tos i dificultat respiratòria”, respon.

La calor i la pell

A més, les altes temperatures poden afectar altres parts sensibles del nostre cos, com la pell, els ulls i els peus. Pel que fa a la pell, la Dra. Montserrat Salleras Redonnet, cap del servei de dermatologia de l'Hospital Universitari Sagrat Cor, explica que, en principi, “suar és normal. La suor és molt beneficiosa per a la nostra pell, la hidrata i, en contenir lípids, evita que es ressequi, a més que ens allibera de l'excés de temperatura corporal. Però quan la transpiració és excessiva a causa de la calor, les sals i els àcids de la suor poden irritar-nos la pell”. Les altes temperatures a la pell ocasionaran, bàsicament, erupcions com mil·liàries o sudamines, èczemes irritatius o malalties més complexes, com la malaltia de Grover, en què s'obstrueixen les glàndules sudorípares i causen vesícules i crostes molt pruriginoses”, assenyala l'especialista. Hem de tenir en compte que “la cura de la pell no és un tema estètic. És una necessitat mèdica. La pell és l’òrgan més extern i el primer que rep les agressions externes”, destaca.



El calor y la piel


La calor i la salut ocular

La calor és un factor que també pot alterar la salut ocular. Com explica el Dr. Carlos Vergés, cap del servei d'oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona, “les altes temperatures provoquen la ràpida evaporació de la llàgrima, ocasionant la sequedat de la superfície ocular i causant molèsties, irritació dulls, deteriorament de la qualitat visual... A més, per lluitar contra les altes temperatures, utilitzem ventiladors o aires condicionats, que canvien la temperatura bruscament entre l'interior i l'exterior dels recintes, provoquen un descens en la humitat i ressequen l'ambient, cosa que també accelera l'evaporació de la pel·lícula llagrimal i contribueix a l'aparició d'ull sec. En èpoques estivals, amb la calor i el sol, també hem de protegir els nostres ulls per evitar infeccions com la conjuntivitis o inflamacions de la còrnia com la queratitis.

Els nostres peus a l'estiu

I no podem acabar sense parlar dels “grans oblidats”, els peus. Com observa Juan Carlos Carrera Merino, cap de servei de la Unitat de Podologia de l'Hospital Quirónsalud Málaga, “els nostres peus tenen una gran capacitat de resistència i adaptació; és per això que normalment ens limitem a rentar-los amb la dutxa general diària, introduir-los a les nostres sabates i endavant amb el dia”. Però la veritat és que tot l'any, i especialment l'estiu -quan la calor produeix dilatació de parts toves-, els hauríem de cuidar i anar més enllà de l'aspecte merament estètic, per no patir problemes més grans. El doctor incideix en la importància de “mantenir el peu net i sec” i de fer servir calçat adequat: “que s'adapti bé, sense estrènyer però que subjecti adequadament. El contrafort (part posterior del taló) i el cambrilló (part mitjana de la sola) han de ser consistents. La resta flexible però no torsionable. I, importantíssim, que no sigui completament pla”, descriu. Així, s'evitarien, per exemple, talàlgies o dolors al taló, dolors del peu mitjà com fascitis o miositis, etc. A més, també crida l'atenció sobre la transpirabilitat del calçat, ja que quan aquesta no és bona, afavoreix l'aparició d'infeccions fúngiques, com ara el peu d'atleta, víriques o bacterianes.



Nuestros pies en verano


Els més vulnerables davant de la calor

Per descomptat, no totes les persones tenen el mateix risc de patir els efectes nocius de la calor esmentats i en termes generals els professionals consultats coincideixen a assenyalar com a grups més vulnerables les persones d'edat avançada, nens (sobretot per sota dels tres anys), persones amb sobrepès i obesitat i pacients amb malalties cròniques (principalment cardiovasculars, neurològiques, respiratòries, renals, diabetis, trastorns mentals…) i sota determinats tractaments mèdics (com neurolèptics, antidepressius, antiparkinsonians, broncodilatadors, antiinflamatoris no flamatoris aminoglucòsids, diürètics, antihipertensius, antianginosos, antiarítmics, antiepilèptics, etc.). Igualment, han de prendre precaucions les persones que duguin a terme activitat física o laboral exposant-se a temperatures elevades.

En el cas específic de la salut ocular, les persones més sensibles a les altes temperatures són les que ja pateixen la malaltia dull sec, ja que es poden agreujar els símptomes i fins i tot aparèixer fenòmens de queratitis (ulceres corneals). I en tractar-se dels peus, especial menció tenen les persones amb hiperhidrosi (sudoració excessiva), que pateixen diabetis o que presenten deformitats osteoarticulars (galindons, dits d’urpa…).





Per conèixer més a fons com la calor afecta el nostre cervell, salut cardiovascular, salut ocular, pell i peus, així com el que podem fer per cuidar-nos aquest estiu, pots consultar les entrevistes als diferents especialistes que presten els seus serveis als hospitals del grup Quirónsalud.

La calor i el cervell

Parlem amb el Dr. Rafael Arroyo, cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Ruber Juan Bravo



Calor i salut cardiovascular

Parlem amb la Dra. Asunción María Gonzálvez Gasch, cap de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Torrevella



Calor i pell

Parlem amb la Dra. Montserrat Salleras Redonnet, cap del servei de dermatologia de l'Hospital Universitari Sagrat Cor



Calor i salut ocular

Parlem amb el Dr. Carlos Vergés, cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona



Calor i peus

Parlem amb Juan Carlos Carrera Merino, cap de la Unitat de Podologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga