Articles

La calor i els peus

Entrevista al Dr. Carlos Carrera Merino

Dr. Carlos Carrera Merino

cap de la Unitat de Podologia de l'Hospital Quirónsalud Málaga

¿Els peus són els grans oblidats a l'estiu?

Els peus són els grans oblidats, però no només a l'estiu. Els nostres peus tenen una gran capacitat de resistència i adaptació; és per això que ens limitem a rentar-los amb la dutxa general diària, introduir-los a les nostres sabates i comencem el dia! Però no solem fer unes cures mínimes com un correcte assecat i una observació general per detectar qualsevol anomalia. Només quan comencem a percebre grans molèsties o dolor ens interessem més en la seva cura. Encara que bé és cert que a l'època estival pren rellevància l'assumpte estètic per raons evidents, no vol dir que en preocupar-se que els nostres peus llueixin bonics estiguem realitzat cures saludables.

¿Com afecta la calor als nostres peus? ¿Quins són els problemes i afeccions més comuns als peus derivats de les altes temperatures i com els podem fer front?

La calor fonamentalment produeix dilatació de parts toves i això ens portarà a un estat d'incomoditat continuada si el calçat no és adequat. Per això hem de considerar l'ús de calçat que s'adapti bé sense estrènyer però que subjecti adequadament. El contrafort (part posterior del taló) i el cambrilló (part mitjana de la sola) han de ser consistents; la resta flexible però no torsionable. Importantíssim que no siguin completament plans; el taló ha de posseir altura mínima de dos o tres centímetres, a causa de la nostra anatomia (l'articulació de la tíbia amb l'astràgal arriba a la seva òptima congruència amb l'alçada esmentada -vestigi de la quadrapèdia-). És per això que a l'estiu augmenta la incidència de dolors posteriors del peu (talàlgies tensionals); així com del mig peu (fascitis, miositis, etc). Paper fonamental el constitueix la transpirabilitat dels materials del calçat. Si aquest no és òptim, es produeix condensació interna augmentant el nivell d'humitat i calor, factors suficients per al desenvolupament d'infeccions dèrmiques (fúngiques, com a peu d'atleta; víriques, com papilomatosi; bacterianes…). L'ús de calçat descobert (sempre que estigui ben construït) és una bona opció tenint en compte que l'efecte de protecció disminueix considerablement; per això es recomana per a petites passejades i no per a activitats més intenses com l'esport, treballar al jardí, etc. Les xancletes s’han d’usar només a la sorra de la platja o instal·lacions de piscines, no sent recomanables per a trajectes en asfalt. El peu ha d'estar NET I SEC tant temps com sigui possible.

En concret, ¿què és la hiperhidrosi i com hi podem fer front?

És normal que la sudoració augmenti en època estival pel fet que la transpirabilitat del calçat gairebé mai és adequada. La millor forma de combatre'l és augmentant la freqüència en el canvi de mitjons i calçat, així com el rentat de peus i posterior assecat. En casos que hi hagi hiperhidrosi (augment excessiu -per sobre del normal - de la sudoració) les recomanacions són les mateixes, afegint tractaments específics segons les causes (hormonals, neurològiques, idiopàtiques…) El concepte és evitar la condensació dins del calçat que pugui derivar en bromhidrosi bacteriana (mala olor), i altres alteracions dèrmiques.

¿Com ens pot ajudar un especialista en la cura dels nostres peus?

Es recomana visitar el podòleg/a si es troba en alguna de les situacions esmentades; així com a l’especialista que li estigui tractant la patologia sistèmica (endocrí, neuròleg, dermatòleg, etc.). Especial menció tenen les persones que pateixen diabetis; per a ells cal visitar el podòleg/a perquè aquest li faci una exploració a manera de ‘screening’ amb l'objectiu de donar recomanacions personalitzades. Per a aquelles persones que presentin deformitats osteoarticulars (galindons, dits d’urpa…) és molt recomanable el seu tractament per evitar mals majors com úlceres, ferides tòrpides, etc., que amb la calor empitjoren el seu pronòstic. Avui dia hi ha especialistes amb tècniques indolores i força innòcues per al pacient, que es tradueixen en intervencions ambulatòries amb anestèsia local completament resolutives no interferint en la rutina normal del pacient. Així millorem la salut i l'aspecte dels nostres peus.

La calor i el cervell

Parlem amb el Dr. Rafael Arroyo, cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Ruber Juan Bravo



Calor i salut cardiovascular

Parlem amb la Dra. Asunción María Gonzálvez Gasch, cap de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Torrevella



Calor i pell

Parlem amb la Dra. Montserrat Salleras Redonnet, cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Sagrat Cor



Calor i salut ocular

Parlem amb el Dr. Carlos Vergés, cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona