Articles

La calor i el cervell

Entrevista al Dr. Rafael Arroyo

Dr. Rafael Arroyo

cap del Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Ruber Juan Bravo

¿Què hi ha de cert en això que quan fa molta calor “es fon el cervell”? ¿A partir de quina temperatura el nostre cervell comença a no funcionar correctament i per què?

És cert que a partir de certa temperatura es produeix una falta d'atenció, una falta de concentració i la velocitat del nostre cervell disminueix. Hi ha estudis que demostren que el rendiment de les nostres capacitats cognitives és pitjor quan la temperatura ambiental és elevada.

Pel que fa a quina temperatura el nostre cervell funciona clarament pitjor, hi ha un òrgan al nostre cervell que s'anomena l'hipotàlem, que és el regulador de la temperatura, i per descomptat a partir de 40 graus el cervell funciona de forma anòmala, es bloqueja. Són temperatures que hem d'evitar clarament perquè el cervell de la majoria de les persones funcionarà de manera errònia.

Si el cos arriba a temperatures per sobre d'aquest límit, ¿què passa al nostre sistema nerviós/neurones i com ens afecta?

En general, quan una persona arriba a una temperatura extrema, com poden ser 40 graus -ja sabem que el nostre cos funciona regularment a una temperatura aproximada de 37 graus-, l'hipotàlem deixa de funcionar i es produeixen alteracions en el control de la temperatura. que provoca disfuncions en molts dels nostres òrgans: el cervell perd atenció i concentració; els ronyons, en un intent de conservar la temperatura, deixen de filtrar; i es poden produir estats de somnolència, estupor o fins i tot arribar fins al coma en situacions molt extremes amb altes deshidratacions.

¿Són necessàries exposicions llargues a aquestes temperatures o també es poden observar canvis en períodes curts de temps?

Habitualment perquè es produeixin situacions importants des del punt de vista neurològic s'han de suportar altes temperatures durant períodes prolongats de temps, però de vegades quan el canvi és molt brusc, quan passem per exemple d'una temperatura molt baixa a una temperatura molt alta, els nostres sistemes termoreguladors ho digereixen malament.

Tant l'exposició perllongada a altes temperatures com els canvis molt bruscos són els dos factors que fan que el nostre sistema nerviós central respongui de forma anormal i patològica.

¿Quins són els col·lectius o segments de població més vulnerables?

Sens dubte hi ha persones molt més vulnerables a les altes temperatures, en primer lloc la població de més edat. En la gent gran el sistema termoregulador està molt més alterat, sobretot si hi ha patologies associades.

També són molt vulnerables els nens petits, sobretot per sota de tres anys.

¿Com afecta la calor a pacients amb malalties i patologies de tipus neurològic?

Totes les persones en general es poden veure afectades, sobretot en població vulnerable, però és molt característic que les cefalees o les migranyes empitjorin amb altes temperatures, igual que l'esclerosi múltiple o altres malalties com els trastorns del son o les malalties neurodegeneratives.

¿I en persones amb problemes psicològics?

L'elevació de la temperatura produeix habitualment una disminució de l'atenció i la concentració i, en moltes ocasions, un grau d'irritabilitat més gran, per la qual cosa les persones amb trastorns psicològics i/o psiquiàtrics (ansietat, depressió i fins i tot trastorns psicòtics) poden veure augmentada la seva irritabilitat i que els seus símptomes previs es vegin agreujats.

Hi ha estudis que relacionen la violència amb els climes calorosos, ¿té sentit?

Això és així com a conseqüència de l’augment de la irritabilitat i de la privació de son, que es donen més en aquestes condicions. Quan dormim bé som més intel·ligents i més calmats, quan dormim malament som menys intel·ligents i molt més irritables, i això afavoreix l'agressivitat.

¿Com afecta la calor al son?

Un dels problemes més freqüents que patim quan la temperatura s'eleva molt és la dificultat per dormir i, en conseqüència, perquè el nostre cervell funcioni adequadament. Quan dormim malament disminueix l'atenció, la memòria empitjora i l'aprenentatge es complica. Alhora estem més irritables.

Per això és important que quan anem a dormir la temperatura de l'entorn sigui adequada, perquè si no totes aquestes conseqüències les patirem l'endemà i perjudicarà molt la nostra qualitat de vida.

¿Quines recomanacions ens pot donar per cuidar el nostre cervell/organisme els dies de més calor?

Sens dubte evitar -sobretot en persones més vulnerables- l'exposició a la calor o a fonts de calor, evitar sortir al carrer en els moments de més calor i mantenir una hidratació adequada.

Per descomptat, cal intentar evitar que l'organisme se centri en tasques que no són imprescindibles, com ara l'exercici físic en els moments de més calor, o àpats copiosos o el consum de begudes alcohòliques, que consumeixen molta aigua a l'hora de ser processades pel metabolisme.

¿Alguna pauta per dormir bé a l'estiu?

És fonamental condicionar bé l'habitació, que hi hagi ventilació, realitzar una activitat física moderada allunyada en el temps del període de descans, evitar estímuls com ara televisions o pantalles de mòbils i eliminar, en la mesura que sigui possible, l'ansietat o l'angoixa pròpies del dia a dia.

Calor i salut cardiovascular

Parlem amb la Dra. Asunción María Gonzálvez Gasch, cap de Medicina Interna de l'Hospital Quirónsalud Torrevella



Calor i pell

Parlem amb la Dra. Montserrat Salleras Redonnet, cap del Servei de Dermatologia de l'Hospital Universitari Sagrat Cor



Calor i salut ocular

Parlem amb el Dr. Carlos Vergés, cap del Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Universitari Dexeus de Barcelona



Calor i peus

Parlem amb Juan Carlos Carrera Merino, cap de la Unitat de Podologia de l'Hospital Quirónsalud Màlaga