Tenir més informació per combatre millor: Entrevista a l'Dr. Alejandro Rodriguez Morata :: Prensa Ibérica

Articles

Parlem sobre les seqüeles cardíaques amb el Dr. Alejandro Rodriguez Morata

Dr. Alejandro Rodriguez Morata

Cap del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital Quirónsalud Màlaga

¿Quin efecte està tenint la Covid en venes i artèries?

Actua a múltiples nivells: produeix una hiperviscositat sanguínia, una disfunció endotelial amb alliberament de factors protrombòtics com l’activador del plasminogen tissular, activa per una reacció hiperimmune les plaquetes (i això és trombogènic) i a més per l’estasi sanguínia que produeix el repòs en llit per la malaltia, aquest alentiment del flux sanguini contribueix a la trombosi, especialment a nivell venós. En resum, la infecció per Covid-19, és molt trombogènic.

¿Com es poden evitar els factors de risc?

La millora dels hàbits de vida, en general: dieta saludable, exercici, evitar el sobrepès, etc. La millora dels hàbits de vida és el primer que ha de fer una persona, per tenir una vida saludable.

¿S’estan començant a veure empitjoraments en determinades patologies com, per exemple, el peu de diabètic?

Existeixen moltes patologies que s’han aparcat pel que suposa la pandèmia de despesa de recursos sanitaris. Nosaltres estem veient no només pacients amb peu diabètic, sinó nombroses patologies que segueixen avançant i no tenen res a veure amb la Covid-19, i que empitjoren amb el sedentarisme del confinament en diferents mesures. Els recursos sanitaris són limitats, tant a nivell públic com privat, i el desgast que genera la pandèmia fa que moltes altres patologies greus i no greus, empitjorin.

¿Creu des de la seva experiència que la situació d’alguns pacients està empitjorant perquè s’endarrereix el diagnòstic vascular?

Els pacients amb patologies venoses i arterials cròniques necessiten uns hàbits de vida especialment saludables, que siguin contraris al confinament i al sedentarisme. En general la majoria de pacients amb patologia venosa, per exemple, ha empitjorat durant aquests mesos de més immobilitat per les restriccions.