Tenir més informació per combatre millor: Entrevista a l'Dr. José María Ignacio :: Prensa Ibérica

Articles

Parlem sobre les seqüeles pneumològiques amb el Dr. José María Ignacio

Dr. José María Ignacio

Cap del Servei de Pneumologia dels hospitals Quirónsalud Marbella i Quirónsalud Camp de Gibraltar

¿Quina és la seqüela més important i les afectacions derivades en el pulmó?

La Covid-19 produeix pneumònia en un percentatge important de població. Qualsevol tipus de pneumònia d’origen viral o bacteriana, triga a curar-se completament, un període de temps que pot arribar a 8-12 setmanes, durant aquest temps les persones poden sentir falta d’aire –dispnea–, tos, expectoració i dolor toràcic. Els pacients amb Covid noten la sensació de falta d’aire –dispnea– i el dolor toràcic durant molts mesos, la intensitat dels símptomes s’acostuma a correlacionar amb el grau de severitat de la malaltia patida, pacients ingressats en UCI o amb ingrés hospitalari prolongats. No obstant, persones que han patit la Covid-19, sense pneumònia o amb una afectació pulmonar mínima també presenten aquests símptomes durant moltes setmanes o mesos.

¿Són reversibles?

La majoria dels pacients noten que els símptomes van disminuint de forma lenta i progressiva, fins a desaparèixer. En un petit percentatge persisteixen amb símptomes fins a l’actualitat, no sabem què passarà en els pròxims mesos, anys.

¿Quin tipus de seguiment és recomanable per a un diagnòstic precoç?

Qualsevol pneumònia necessita un temps mínim de 8-12 setmanes per avaluar si deixa seqüeles. El nostre grup de treball realitza una prova radiològica del tòrax, una espirometria que mesura la funció pulmonar, i una prova de difusió pulmonar –test que mesura la transferència de l’oxigen del pulmó a la sang als 2-3 mesos d’haver patit la Covid-19–. La normalitat d’aquests test ens permet donar d’alta al pacient, des del punt de vista respiratori. Si estan alterades, haurem de fer un seguiment evolutiu del procés.

¿Pot l’afecció pulmonar generar altres seqüeles neurològiques, digestives o renals?

La Covid-19 és un procés infecciós sistèmic, el virus ingressa a l’organisme per via respiratòria, una vegada que la SARS Cov2 ingressa a l’organisme i depenent probablement de susceptibilitats individuals de cada persona, afectarà, més o menys, altres òrgans. La hipoxèmia severa produïda per la pneumònia sí que podria danyar òrgans vitals amb seqüeles que poden dificultar la recuperació.