Tenir més informació per combatre millor: Entrevista a la Dra. Lorea Bagazgoitia :: Prensa Ibérica

Articles

Parlem sobre les seqüeles cutànies amb la Dra. Lorea Bagazgoitia

Dra. Lorea Bagazgoitia

Especialista en Dermatologia al Complex Hospitalari Ruber Juan Bravo

¿Considera que les afeccions cutànies són les menys conegudes de la Covid-19 però no per això menys importants?

Les lesions cutànies que observem en el context de la malaltia Covid-19, són en alguns casos, característiques d’aquesta malaltia, i en molts altres, inespecífiques; és a dir, poden aparèixer també en altres malalties virals.

La seva importància radica en el fet que, en alguns casos, poden servir de pista i complementar el diagnòstic. Altres, no obstant, solen aparèixer després de passar la malaltia de forma simptomàtica o asimptomàtica i no són tan útils en aquella primera fase diagnòstica. No obstant, encara queda molt per investigar al respecte.

¿Com afecta el coronavirus la pell? ¿Quines són les seqüeles més comunes detectades?

Les manifestacions del coronavirus són molt variades, i de forma aïllada no són suficients per establir un diagnòstic.

Les més característiques són les lesions tipus penelló que poden veure’s en els dits dels peus i les mans, setmanes després de la clínica de Covid, si n’hi va haver, ja que també pot veure’s en persones, més freqüentment nens, que la van passar de forma asimptomàtica.

A més d’aquest quadro, el virus pot originar urticària, exantemes, vesícules i fins i tot necrosi de la pell en casos greus.

¿Pot explicar què és el que s’ha denominat Covid-Pell?

L’estudi Covid-Pell va ser un treball realitzat amb el suport de l’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia (AEDV) amb la coordinació de la Dra. Cristina Galván. Publicat per la Dra. Alba Català Gonzalo, s’hi van estudiar les manifestacions cutànies de 375 casos de Covid durant el pic de la pandèmia al nostre país. Aquest treball va permetre la classificació de les manifestacions cutànies de la Covid en cinc patrons.

¿Pot la malaltia deixar de manera permanent al·lèrgies o urticàries?

Fins on jo sé, això no està descrit.

¿Què és l’Efluvi Telogen?

Es tracta d’un procés pel qual cauen molts cabells d’una forma més o menys sobtada. Els efluvis telogens es relacionen amb esdeveniments estressants o malalties greus. És característic que passi als 3-4 mesos d’aquest esdeveniment i pot resultar preocupant.

Actualment estem veient innombrables casos d’efluvi telogen, no només en persones que han passat la malaltia (en els quals l’efluvi sol ser més greu) sinó en persones a qui l’època del confinament els va suposar un estrès gran i un augment en les seves preocupacions.

Els cabells despresos per aquest procés, afortunadament, es recuperen, encara que aquesta recuperació costa diversos mesos.