Tenir més informació per combatre millor: Entrevista a l'Dr. Joan Izquierdo :: Prensa Ibérica

Articles

Parlem sobre les seqüeles neurològiques amb el Dr. Joan Izquierdo

Dr. Joan Izquierdo

Cap del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari General de Catalunya

¿Es coneix la incidència de les complicacions neurològiques per SARS-CoV-2?

Entre el 40-60% dels pacients de la Covid-19 han experimentat algun tipus de símptomes neurològics. Concretament, segons la Societat Espanyola de Neurologia, i a través del resultat obtingut d’un extens treball realitzat en pacients hospitalitzats d’Albacete, més d’un 57% de pacients hospitalitzats per aquesta malaltia desenvolupen algun símptoma neurològic.

¿Tenen els pacients amb Covid-19 greu més probabilitat de presentar símptomes neurològics que els que tenen formes lleus?

Sí, fins ara hem pogut constatar per experiència, i en base a estudis elaborats per especialistes en les més prestigioses publicacions mèdiques, que pacients que han patit la Covid-19 greu tenen més probabilitat de presentar símptomes neurològics que els que l’han patit en les seves formes lleus. Aquestes es poden manifestar tant durant aquesta fase com durant les setmanes i mesos posteriors.

¿Quines són les seqüeles més comunes?

Les complicacions neurològiques més comuns són anòsmia (falta d’olfacte) de llarga durada, disgèusia (pèrdua del gust), acúfens, formiguejos i diverses alteracions de la sensibilitat així com de la força i la tolerància a l’exercici. En casos més greus però menys freqüents s’han produït ictus.

Des del punt de vista cognitiu s’estan descrivint pacients amb un quadro clínic caracteritzat per desorientació, falta de concentració, atenció i problemes de memòria recent. Aquest quadro s’ha denominat com a “Boira Mental”.

¿S’han detectat alteracions greus a nivell neurològic? ¿En molts casos?

Sí, encara que la majoria d’aquests quadros solen ser de tipus passatger i van desapareixent a mesura que el pacient segueix una bona evolució clínica. A excepció dels fenòmens vasculars que poden provocar seqüeles de forma crònica, però que afortunadament són poc comuns.

¿Es pot desenvolupar una cefalea crònica?

A mesura que passen els mesos i l’experiència sobre aquesta malaltia augmenta, així com el nombre de pacients que l’ha superat, van apareixent una sèrie de símptomes que no han desaparegut d’igual manera que altres manifestacions clíniques. Entre aquests es troben quadros de cefalea persistent que en ocasions s’acompanya d’inestabilitat, formiguejos, insomni i dificultat per concentrar-se amb alteracions de la memòria. Sens dubte, durant els pròxims mesos anirem coneixent molt més d’aquesta malaltia cosa que ens permetrà donar resposta a moltes qüestions que continuen obertes.