Segueix-nos a les xarxes socials:

Tres consells pràctics per reduir el volum de residus

Evitar l’ús de plàstics d’un sol ús és una de les principals accions per disminuir les deixalles

Tres consells pràctics per reduir el volum de residus

El canvi climàtic és una realitat que s’ha d’afrontar i on tothom hi pot jugar un paper. A Catalunya generem de mitjana 1,62 quilos de deixalles per habitant i dia. Aquesta xifra suposa una producció de residus i malbaratament de recursos naturals desproporcionat i... Malauradament, sembla que la tendència va en augment.

Sovint, però, sembla que moltes propostes lligades a la reducció del volum de residus que els habitants generen comencen per la teulada, és per això que la Fundació Prevenció de Residus i Consum proposa un seguit de consells pràctics que es poden posar en pràctica en el dia a dia i que permetran reduir el volum de residus que les famílies generen. De fet, la mateixa entitat subratlla que el 50% de residus de la brossa són evitables. L’entitat indica que la causa principal de l’augment del pes i del volum de les deixalles són els envasos d’un sol ús, que sovint estan fabricats a partir de primeres matèries no renovables i difícilment reciclables un cop s’han utilitzat.

Per això la solució a aquesta problemàtica no es gens fàcil. Com a consumidors però, els usuaris poden prendre algunes mesures senzilles adreçades a disminuir la producció dels residus: anar a comprar amb carro, cabàs o bosses reutilitzables, comprar productes a granel, minimitzar l’ús d’embolcalls o utilitzar polvoritzadors.

D’altra banda, per exemple, les capses de cartró es poden usar per guardar objectes d’escriptori, roba, factures etc. Els pots de vidre es poden fer servir com a carmanyoles o per guardar aliments com espècies, sucre, farina o fruits secs al rebost. Els aparells i electrodomèstics que ja no serveixen perquè no tenen suficient potència i/o capacitat poden ser aprofitables per altres persones.

Comprar als mercats és una forma d’estalviar-se residus: tendeixen a donar més productes frescos i a granel i en menys bosses de plàstic.

Reutilitzar i reciclar roba

La producció de la roba suposa una important despesa energètica i de matèries primes. Allò que no interessa pot ser reutilitzat per altres persones, les samarretes velles poden convertir-se en pràctics draps per fer la neteja de casa i del cotxe... A Catalunya fa temps que s’organitzen mercats d’intercanvi. Diferents municipis estan desenvolupant Xarxes d’intercanvi que esdevenen un recurs que pot servir per donar una segona vida a una peça de roba.

La Fundació Prevenció i Residus destaca que si cada habitant de Catalunya estalviés només UNA safata de pórex (EPS) a la setmana, s’estalviaria tanta energia com per tenir engegada la nevera durant 2.100 anys, o podríem veure la televisió durant 759 anys. Si cada habitant de Catalunya estalviés només UNA safata de pórex (EPS) al dia, s’estalviaria tanta energia com per poder fer 44 voltes a la Terra en cotxe.

Prem per veure més contingut per a tu