Tres consells pràctics per reduir el volum de residus

Evitar l’ús de plàstics d’un sol ús és una de les principals accions per disminuir les deixalles

Comprar a granelés una manera per reduirel consum de plàstics.

Comprar a granelés una manera per reduirel consum de plàstics. / ddg. girona

DdG. Girona

El canvi climàtic és una realitat que s’ha d’afrontar i on tothom hi pot jugar un paper. A Catalunya generem de mitjana 1,62 quilos de deixalles per habitant i dia. Aquesta xifra suposa una producció de residus i malbaratament de recursos naturals desproporcionat i... Malauradament, sembla que la tendència va en augment.

Sovint, però, sembla que moltes propostes lligades a la reducció del volum de residus que els habitants generen comencen per la teulada, és per això que la Fundació Prevenció de Residus i Consum proposa un seguit de consells pràctics que es poden posar en pràctica en el dia a dia i que permetran reduir el volum de residus que les famílies generen. De fet, la mateixa entitat subratlla que el 50% de residus de la brossa són evitables. L’entitat indica que la causa principal de l’augment del pes i del volum de les deixalles són els envasos d’un sol ús, que sovint estan fabricats a partir de primeres matèries no renovables i difícilment reciclables un cop s’han utilitzat.

Per això la solució a aquesta problemàtica no es gens fàcil. Com a consumidors però, els usuaris poden prendre algunes mesures senzilles adreçades a disminuir la producció dels residus: anar a comprar amb carro, cabàs o bosses reutilitzables, comprar productes a granel, minimitzar l’ús d’embolcalls o utilitzar polvoritzadors.

D’altra banda, per exemple, les capses de cartró es poden usar per guardar objectes d’escriptori, roba, factures etc. Els pots de vidre es poden fer servir com a carmanyoles o per guardar aliments com espècies, sucre, farina o fruits secs al rebost. Els aparells i electrodomèstics que ja no serveixen perquè no tenen suficient potència i/o capacitat poden ser aprofitables per altres persones.

Comprar als mercats és una forma d’estalviar-se residus: tendeixen a donar més productes frescos i a granel i en menys bosses de plàstic.

Reutilitzar i reciclar roba

La producció de la roba suposa una important despesa energètica i de matèries primes. Allò que no interessa pot ser reutilitzat per altres persones, les samarretes velles poden convertir-se en pràctics draps per fer la neteja de casa i del cotxe... A Catalunya fa temps que s’organitzen mercats d’intercanvi. Diferents municipis estan desenvolupant Xarxes d’intercanvi que esdevenen un recurs que pot servir per donar una segona vida a una peça de roba.

La Fundació Prevenció i Residus destaca que si cada habitant de Catalunya estalviés només UNA safata de pórex (EPS) a la setmana, s’estalviaria tanta energia com per tenir engegada la nevera durant 2.100 anys, o podríem veure la televisió durant 759 anys. Si cada habitant de Catalunya estalviés només UNA safata de pórex (EPS) al dia, s’estalviaria tanta energia com per poder fer 44 voltes a la Terra en cotxe.