Segueix-nos a les xarxes socials:

QUI HA DE PAGAR?

L'article 214 de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya atorga a la Generalitat la potestat d'establir els límits i les condicions per assolir els objectius d'estabilitat pressupostària dins els principis i la normativa de l'Estat i de la Unió Europea. I la Llei 6/2012, del 17 de maig, d'estabilitat pressupostària de Catalunya, consagra el dogmatisme insensat del dèficit zero que implica retallades brutals en educació, sanitat i serveis socials.

Més papistes que el papa, el govern d'Artur Mas va fixar un dèficit estructural del 0,14% del producte interior brut català, a assolir l'any 2018, tot i que en una modificació de la llei, es va ajornar per al 2019.

El diputat Sánchez Llibre, amb sublim desvergonyiment, afirmava que a Catalunya el dèficit estructural es podia solucionar l'any 2018 i no l'any 2020 en una intervenció el dia 12 d'abril de 2012 al Congrés dels Diputats. Quina valentia a costa de les retallades dels serveis bàsics dels ciutadans catalans! Però ni per casualitat s'està en camí d'aconseguir-ho. El 2014 el dèficit va ser del 2,75% del PIB català quan el límit era de l'1%. Tampoc es complirà el 0,7% per al 2015, ni el 0,3% per al 2016.

S'instaurava una altra obligació en la llei catalana, igual que en la llei estatal, que consistia en la prioritat absoluta dels pagaments dels interessos i del capital del deute públic de la Generalitat sobre qualsevol altra despesa. És a dir, primer els bancs i després les persones.

El conseller Mas-Colell, alumne aplicat de l'escola neoliberal, sap molt bé que no tindrà els imaginaris16.000 milions d'euros de dèficit fiscal. Els independentistes afirmen que són diners trinco-trinco quan, a banda de ser controvertida la quantia, es tractaria d'ingressos futurs destinats a pagar la part del dèficit de l'Estat que hauria d'assumir una Catalunya independent.

El conseller, malgrat remugar contra el sistema de finançament, no ha dubtat a prioritzar el pagament dels 8.523 milions d'euros, el 25,23% del pressupost, per satisfer obligacions financeres.

Però és que, a més, necessita finançar 8.054 milions per cobrir el dèficit del pressupost del 2015 per pagar els empleats públics i els proveïdors. I a qui li toca és a la Generalitat.

Amb tot, no és un problema puntual de manca de liquiditat, sinó de solvència, perquè des de fa anys els ingressos no són suficients per cobrir les despeses.

I si no es pot acudir als mercats per finan?çar-se ha de passar per l'adreçador de l'Estat per aconseguir els diners. No es tracta d'agenollar-se o córrer els cent metres lliures sinó d'acceptar els requisits que es deriven d'una llei que el seu grup va aprovar. D'aquella pols vénen aquests fangs, conseller!

Prem per veure més contingut per a tu