Segueix-nos a les xarxes socials:

Sobre un relat immoral

Administrar una precària majoria parlamentària recolzant-se en uns socis poc fiables presenta complicacions a l´hora de governar allò concret. Havia d´haver-ho previst el senyor Sánchez, però el jove dirigent socialdemòcrata és un home audaç, i no s´ho va pensar dues vegades abans de propiciar la moció de censura que va descavalcar de la presidència el senyor Mariano Rajoy. A menys de dos anys per al final de la legislatura, i amb l´herència d´uns pressupostos generals de l´Estat elaborats per la dreta, poc marge queda per fer una política d´esquerres, encara que sigui moderada.

Davant d´aquesta evidència, el senyor Sánchez s´ha centrat a desenvolupar el que els mitjans anomenen una «política de gestos», és a dir, un seguit d´actuacions que generen polèmica i no costen gaires diners. Dins d´aquest epígraf cal incloure, entre d´altres iniciatives, l´exhumació de les restes de Franco per al seu trasllat fora del Valle de los Caídos; la reforma del Codi Penal per delimitar clarament el que s´ha d´entendre o no per consentiment de la dona en un acte sexual; la proposta d´un nou Estatut per a Catalunya que sigui grat als independentistes, una filigrana jurídica que ja ens explicaran com es concreta; o la reforma de la Constitució per incloure-hi un llenguatge aplicable als dos sexes.

De totes aquestes propostes, les que més han cridat l´atenció (potser perquè es presten millor a la casuística graciosa) són la segona i la quarta de les abans esmentades. Respecte de la segona, tant el president del Govern, el senyor Sánchez, com la vicepresidenta, la senyora Calvo, han estat rotunds: «Si una dona no diu que ´sí´, és que no». Una expressió que no aclareix res ja que a falta de testimonis creïbles sobre la voluntarietat d´aquest assentiment caldria refiar-se de les manifestacions dels implicats i en definitiva dels jutges si l´assumpte adquirís transcendència penal.

La tragèdia de la violència de gènere és prou dolorosa com per no prendre-se-la a broma, encara que sigui de reüll, però iniciatives com aquesta (a la qual no cal negar bona voluntat i ganes d´encertar) no contribueixen a solucionar el problema i donen peu a l´embolic. Les relacions sexuals consentides són un joc d´insinuacions que teatralitzen l´erotisme ben entès i el fan més estimulant encara. I quantes vegades no cal dir que sí de paraula per acceptar la proposició per la via dels fets.

Arribats a aquest punt, jo recomanaria al senyor Sánchez i la senyora Calvo la lectura (o relectura) d´una novel·la, Relato inmoral, del gran escriptor i periodista gallec Wenceslao Fernández Flórez, que és un fidel reflex del masclisme imperant a l´Espanya de els anys vint i trenta del segle passat. Hi ha en aquest llibre una escena terrible en la qual el protagonista masculí força la seva xicota, verge fins a aquell moment, a tenir una relació sexual amb l´argument definitiu que només queden ¡quaranta-vuit hores! per al casament, després d´una relació de dos anys. I un cop aconseguit el seu propòsit trenca el compromís amb el pretext que ella és massa liberal en aquesta qüestió. «Però si va ser amb tu ...», es desespera la dona.

Prem per veure més contingut per a tu