L'Estat Islàmic reivindica l'atemptat en què van morir dos gironins

Set persones han estat detingudes per l’atac de divendres i la Fiscalia de l’Audiència Nacional obre una investigació per terrorisme

Dos gironins, entre les sis víctimes mortals de l’atemptat a l’Afganistan

Regidors i regidores de l'Ajuntament de Terrassa durant el minut de silenci per la farmacèutica morta a l'Afganistan |  Ajuntament de Terrassa

Regidors i regidores de l'Ajuntament de Terrassa durant el minut de silenci per la farmacèutica morta a l'Afganistan | Ajuntament de Terrassa

Redacció

Redacció

L’Estat Islàmic va reivindicar ahir l’atemptat terrorista a l’Afganistan en què van morir tres turistes catalans -d0s d’ells gironins- i tres ciutadans afganesos més, un membre de seguretat i dos civils. L’organització terrorista ho va comunicar a través del canal de Telegram.

«Combatents de l’Estat Islàmic van atacar un autobús turístic per a ciutadans de la coalició que recorria la ciutat. Tenien com a objectiu els turistes cristians i els seus acompanyants», va explicar l’agència de notícies Amaq, afí a l’organització gihadista. Els atacants van fer servir metralladores amb les quals van ferir o matar «set cristians i cinc xiïtes hazares», van afegir.

Un total de set persones han estat detingudes en relació amb l’atac, que es va produir divendres al basar de la ciutat de Bamiyan, al centre de l’Afganistan, segons van confirmar autoritats d’aquest país. La Fiscalia de l’Audiència Nacional ja investiga per un possible delicte de terrorisme l’assassinat dels tres persones, un home i dues dones. Els tres turistes pertanyien a un grup de 13 que van arribar des de Kabul el dia anterior per visitar un dels principals centres turístics del país asiàtic fins a l’arribada dels talibans.

Repatriació i dol

Durant la jornada d’ahir, els dos espanyols que anaven en el grup i van resultar il·lesos en l’atac van abandonar el país, segons van informar fonts del Ministeri d’Afers Estrangers. L’ambaixador espanyol, Ricardo Losa, que resideix a Doha (Qatar), va arribar a Kabul per agilitzar els tràmits i la repatriació dels morts. La catalana ferida i ingressada en un hospital «evoluciona favorablement, però el seu pronòstic és reservat», va detallar el Ministeri.

Des d’Exteriors es va recordar que el Govern desaconsella viatjar a qualsevol punt del país pel risc d’atemptat o segrest. «Estava clar que això podia passar», va advertir el ministre, José Manuel Albares. En aquest sentit, va afirmar que «no hi ha zones segures» i que es preveia que podia passar. És per aquest motiu, assegura, que es va tancar l’ambaixada al país des de la irrupció dels talibans en el poder i, de manera «discreta», encara estan repatriant col·laboradors. El personal diplomàtic s’està desplaçant a l’Afganistan des del Pakistan i Doha.

El Govern central va mostrar la seva «consternació» per les tres víctimes mortals de l’atac a l’Afganistan. L’Executiu va traslladar públicament el condol a les famílies en un moment «dolorós i complex» i va demanar actuar amb «discreció i respecte», evitant les especulacions. Per part seva, la consellera d’Acció Exterior, Meritxell Serret, va assegurar que no els constava que hi hagués més catalans en el grup de turistes que va patir l’atac, i que aquestes persones estaven al país amb un viatge contractat a una agència.