Segueix-nos a les xarxes socials:

ADAC

El lliurament dels Premis ADAC de Normalització Lingüística i Cultural, el passat 11 de juny, ens porta avui a parlar d’aquesta entitat gironina, que nasqué l’any 1980 amb uns objectius ben clars: la defensa i la normalització de la llengua i la cultura catalanes.

Un grup d’alumnes s’engrescaren a crear una associació que treballés amb aquests propòsits, fruit d’un curs de català que impartien Salvador Sunyer i Teresa Puntí a la Casa de Cultura de Girona. I així fou com nasqué l’Associació d’exalumnes de Català (ADAC), que celebrà la primera assemblea el 19 de setembre d’aquell mateix any, en la qual s’aprovaren els seus estatuts i la seva primera junta, amb Josep M. Barneda com a president. El 1986 –amb les mateixes sigles– en sortí el nom actual: Ateneu d’Acció Cultural. I el febrer de 2020 es signà l’actual conveni de col·laboració amb Plataforma per la Llengua.

El nombre d’activitats realitzades al llarg d’aquests anys és extraordinari i s’ha traduït en campanyes, celebracions, cicles, marxes, publicacions, projectes, tertúlies... I en el lliurament dels Premis ADAC. Ara bé, com es repeteix en moltes de les edicions celebrades, la cosa ideal seria que aquests premis no haguessin d’existir o bé que fossin d’estímul literari..., i que l’ADAC pogués dedicar-se de manera exclusiva a organitzar activitats culturals i de lleure. Per què? Doncs perquè voldria dir que la normalitat desitjable, tant lingüística com cultural i nacional, i en la qual hauríem de poder viure, s’hauria assolit. El resseguiment de les següents petjades ve a tomb:

Francesc Ferrer Gironès (Premi ADAC, 1986), en parlar del futur de la llengua, ho tenia ben clar: «L’auguri és que tot depèn dels catalanoparlants. Depèn de nosaltres de fer-la necessària socialment».

Modest Prats (Premi ADAC, 1990) afirmava que «La situació ideal seria aquella en què a Girona es pogués viure en català exactament igual com es pot viure en castellà a Badajoz, i en francès a Roan, i en italià a Verona. No demano cap cosa estrambòtica, d’imposició, sinó ser un país normal».

I Avel·lí Artís-Gener, Tísner (Premi ADAC 1992) instava a poder deixar els sufixos «-isme» i «-ista» per a les qüestions ideològiques, com a tot arreu, i a poder viure la condició de catalans amb plena normalitat, de la mateixa manera que no hi ha suïssistes ni holandesistes sinó, simplement, suïssos i holandesos.

Amics de l’ADAC, compteu amb el nostre reconeixement així com amb un agraïment ben gran per la feina feta, fructífera, ingent i, encara, ben necessària.

Prem per veure més contingut per a tu