Segueix-nos a les xarxes socials:

Marc Riera Guix

President de la demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya

Posem en valor l'arxiu històric del COAC

La gent no s’acaba d’adonar de l’enorme poder que tenen els documents», deia recentment, Joan Boadas, arxiver municipal de Girona entre 1990 i 2022, i actual cronista oficial de la ciutat. 

L’Arxiu Històric del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va néixer formalment l’any 1969, a proposta de l’arquitecte Oriol Bohigas, amb la voluntat de conservar i estudiar el patrimoni documental arquitectònic que el Col·legi havia anat salvaguardant, i de difondre el treball col·lectiu mostrant la missió social de la seva tasca. Des d’aleshores, l’Arxiu s’ha convertit en el primer de la Península Ibèrica que recull documentació professional arquitectònica, i en un dels més importants d’Europa.

El conjunt documental dipositat al Col·legi estableix un complet mapa que permet representar l’aportació dels mestres d’obra des dels temps de la Renaixença fins a l’arquitectura dels nostres dies. Amb gairebé dos milions de peces -entre plànols, cartografia, esbossos, dibuixos, publicacions, fotografies, correspondència, arxius audiovisuals...- fruit, sobretot, de donacions, és un dels centres de referència per als estudiosos i arquitectes d’arreu del món, alhora que constitueix un patrimoni per als col·legiats i col·legiades de valor incalculable.  

L’any 2019, coincidint amb la celebració del 50è aniversari de l’Arxiu, el Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CONCA) va atorgar al Col·legi el Premi Nacional de Cultura per la seva labor en la «reivindicació del valor arquitectònic i patrimonial arreu de Catalunya» i aquesta és, precisament, la tasca que desenvolupa l’Arxiu Històric.

A Girona, l’Arxiu custodia els fons professionals d’una trentena d’arquitectes, l’obra dels quals esdevé fonamental per comprendre la història de l’arquitectura del nostre territori. Des de Rafael Masó i Josep Claret, passant per Ricard Giralt Casadesús, Pelayo Martínez Paricio i Ignasi Bosch, fins a les incorporacions fruit de les darreres donacions de Jeroni Moner, Hereu - Español Arquitectes (Francesc Hereu i Joaquim Español) i Crous/Grabuleda/Riera arquitectes (Jordi Crous, Jaume Grabuleda, Joan Grabuleda i Josep Riera). 

Aquests darrers, referents d’una generació d’arquitectes dels últim 50 anys, les obres dels quals, han confeccionat l’arquitectura que gaudim i vivim. Obres destacades, premiades i reconegudes, moltes recollides a la Guia d’Arquitectura de Girona: àrea urbana i a la pàgina web arquitecturacatalana.cat.

El valor d’aquesta documentació, la seva custòdia, la seva catalogació, així com totes les publicacions vinculades, es deuen a la gent que ha treballat a l’Arxiu Històric durant més de 50 anys i a les diferents juntes directives que hi han apostat fermament, però sobretot és gràcies als arquitectes i a les famílies per les seves donacions.  

Com diu l’Honorable Joaquim Nadal, conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, «Els arxius m’han semblat llocs venerables que s’havien de reivindicar i regenerar fins a convertir-los en molt més que simples dipòsits documentals. Han d’acabar sent centres de cultura i de recerca, on les arrels del que som i del que hem estat es puguin explorar i analitzar al servei de la col·lectivitat».

L’Arxiu de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha de ser això.

Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a les teves preferències i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.