Els bons de la Generalitat van captar més de 1.000 milions d'euros en el seu primer dia de comercialització, segons van explicar fonts financeres, que han donat per fet que entre dilluns i dimarts es cobrirà la part assegurada de l'emissió -1.890 milions- i seguiran les subscripcions fins a arribar al màxim de 2.500 milions en els dies següents.

Els bons es poden comprar fins al 12 de novembre per un import mínim de 1.000 euros i un màxim de dos milions d'euros per inversor, i les peticions del primer dia es van fer en tots els segments d'aquest ventall. Ofereixen un interès del 4,75% a un any i dos dies, per sobre de la mitjana del mercat.

Fonts de les entitats financeres que estan comercialitzant els bons, un total de 23, van assenyalar la "bona acollida" i l'"interès" de particulars i empreses per l'emissió, que ha de servir per cobrir el gruix de les necessitats de finançament de la Generalitat fins a final d'any.

A més dels qui ja van subscriure bons ahir, hi ha hagut "interès per conèixer el producte" per part de possibles inversions que van consultar els detalls de l'emissió, tant presencialment en sucursals com per telèfon i per correu electrònic.

L'emissió es desemborsarà als compradors el 19 de novembre, i vencerà el 21 de novembre de 2011, quan la Generalitat haurà de tornar els diners i els interessos dels bons subscrits.

Crítiques de CiU

El líder d'UDC, Josep Antoni Duran, va assegurar que l'emissió de bons per part de la Generalitat és la col·locació de deute "més cara del món", i va remarcar que les crítiques de CiU no se cenyeixen a l'emissió en si sinó el que implica "de reconeixement de la situació actual de les finances de la Generalitat".

En la seva carta web setmanal, va subratllar que l'emissió de bons per part de la Generalitat, que pagarà un interès del 4,75%, més un 3% de comissió en les entitats que la col·loquen, contrasta amb l'interès de la lletres que ha col·locat aquesta setmana el Tresor de l'Estat, amb un interès de l '1,859% a pagar en 18 mesos.

A més, va lamentar que la rebaixa de la solvència que ha fet Moody's col·loca a Catalunya com la comunitat autònoma amb "pitjor qualificació", i va afirmar que la diferència amb l'interès que ofereix el Tresor es deu al fet que la Generalitat "ofereix més risc que l'Estat a l'hora de tornar el capital i l'interès invertit pels ciutadans".

Per la seva banda, el conseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va assegurar que l'emissió de bons per part de la Generalitat és una "oportunitat" per als estalviadors i que l'operació té una "seguretat total". Segons Huguet, l'administració autonòmica ha hagut de recórrer als bons per la falta de resposta del mercat internacional.

Segons el conseller, el sector públic "sempre torna els diners" i va lamentar que hi hagi persones que estiguin creant "una sensació d'inseguretat que és molt poc cívica". Huguet va recordar que fa dècades els bons de l'Estat tenien un interès del 12% "i ningú dubtava a invertir en ells".

El conseller d'Innovació va afirmar que Estats Units o Gran Bretanya tenen molta més deute que Espanya i que Catalunya. "El problema és que el seu deute la compren els xinesos i a nosaltres, no; pel que hem d'anar a l'estalvi propi", va afegir, i va animar a aquesta operació perquè "és millor que tenir els diners en una llibreta".