La direcció d'una empresa podrà unilateralment retallar sous i jornades, fixar vacances, suspendre contractes i canviar les funcions dels seus treballadors si existeixen "provades" raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció bé de manera individual o col·lectiva. Així s'estableix en el text del decret de la reforma laboral publicat ahir pel BOE, una part de la "lletra menuda" que divendres no va explicar el Govern.

Segons el decret, la decisió empresarial de modificació substancial de les condicions de treball de caràcter individual haurà de ser notificada al treballador afectat i als seus representants legals. En el cas que el treballador resultés perjudicat, l'opció que li quedarà serà recórrer als tribunals del social o rescindir el seu contracte.

Si denuncia, el jutge decidirà si la modificació és justificada o injustificada, però si decideix anar-se'n de l'empresa només percebrà una indemnització de 20 dies de salari per any de servei prorratejant-se per mesos els períodes inferiors a un any i amb un màxim de nou mesos.

En el cas que els canvis siguin col·lectius (modificacions que, en un període de noranta dies, afectin almenys deu treballadors d'una plantilla de menys de 100 o a 30 assalariats d'un equip de més de 300) s'obrirà un període de consultes amb els representants dels treballadors de durada no superior a 15 dies. Si no hi ha pacte l'empresari notificarà als treballadors les reformes, que tindran efecte als 7 dies de la comunicació.

Contra aquestes decisions es podrà reclamar en conflicte col·lectiu.

En el cas de la suspensió del contracte de treball o reducció de jornada per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció s'entendrà per reducció la disminució temporal d'entre un 10 i un 70% de la jornada computada. Durant el període de reducció de jornada no podran realitzar-se hores extraordinàries llevat de força major.

D'altra banda, la reforma laboral també estableix que el calendari de vacances es fixarà en cada empresa i que el treballador coneixerà les dates que li corresponen almenys dos mesos abans del seu gaudi.

Si coincideixen amb una incapacitat temporal per embaràs, part o lactància natural es tindrà dret a gaudir les vacances en data diferent de la de la baixa encara que hagi acabat l'any natural al qual corresponguin.

Si el període de gaudi coincideix amb una incapacitat temporal per causes diferents a les anteriors i que impossibiliti fer-les, totalment o parcialment, durant a l'any natural que correspon, el treballador podrà fer-ho una vegada finalitzi la baixa i sempre que no hagin passat més de 18 mesos.