L'allau d'Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO) temporals que es presenten a Barcelona està col·lapsant les oficines públiques d'ocupació, que tarden en aquests moments uns tres mesos a tramitar i començar a pagar la prestació de l'atur als treballadors afectats.

Malgrat que no existeixen dades oficials sobre la demora mitjana en la tramitació de la prestació per desocupació en casos d'aquests ERO, els sindicats i fonts de les oficines públiques d'ocupació de Barcelona coincideixen a advertir que en els últims mesos els retards han augmentat.

La persistència de la crisi i l'increment del nombre d'ERO que es registren davant les autoritats laborals, en especial els de suspensió temporal o de reducció de jornada com a alternativa als d'extinció, explica, en part, la major càrrega de treball que suporten les oficines del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), l'antic Inem.

A més, la política d'austeritat en la gestió de personal de l'administració central, i per tant d'aquestes oficines que depenen del Ministeri d'Ocupació, no facilita la reducció dels expedients acumulats, segons que han denunciat els sindicats.

La secretària de l'àrea socioeconòmica de CCOO de Catalunya, Cristina Fecabien, va assegurar que passen, almenys, uns tres mesos des que a un treballador li suspenen el contracte o li redueixen la jornada laboral fins que cobra.

"Les oficines estan col·lapsades. A Barcelona la situació arriba a ser dramàtica", apunta Fecabien, que creu que l'administració central hauria de recórrer a la contractació temporal per fer front a la punta de feina que es dóna a les oficines i que provoca perjudicis molt importants en els treballadors desocupats.

En aquesta línia, lamenta que, mentre es multipliquen els ERO, l'administració impedeix fins i tot suplir baixes per maternitat del personal encarregat de gestionar el cobrament de l'atur.

Cristina Fecabien adverteix que s'estan donant casos de treballadors que fa mesos que no cobren de la seva empresa i que tardaran a fer-ho perquè el deute l'assumirà Fogasa i que ara han d'esperar fins i tot tres mesos més a cobrar l'atur.

Fonts de la UGT de Catalunya, que està immersa en un ERO temporal han assegurat també que els consten demores de fins a quatre o cinc mesos.