Les grans superfícies comercials i el petit comerç català afronten les rebaixes de gener, que comencen avui mateix, oferint uns descomptes mitjans del 50%, que poden arribar al 70%, amb la intenció d'igualar les vendes que van aconseguir durant la campanya de l'any passat.

El secretari general de la Confederació del Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, va assegurar que calcula que cada català gastarà de mitjana "entre 90 i 100 euros" en aquesta campanya, que finalitzarà el 6 de març.

Uns 30.000 comerços associats a la CCC participaran en aquesta campanya i Fraile calcula que, com en ocasions anteriors, els articles més demanats seran roba i calçat, seguits del parament de la llar i els electrodomèstics.

Aquesta associació, que representa petits i mitjans comerços de tot Catalunya, confia a igualar el volum de vendes de l'any passat en aquesta campanya, encara que admeten que serà un "objectiu difícil d'aconseguir" atesa la situació de crisi econòmica que afecta des de fa anys el país.

Encara que els descomptes poden arribar al 70% en alguns articles, grans superfícies i petit comerç coincideixen a situar el descompte mitjà que s'oferirà entorn del 50%, si bé la Fundació Barcelona Comerç, que representa uns 10.000 comerços dels eixos comercials de la capital catalana, els situa entre el 30 i el 50%.

El president d'aquesta entitat, Vicenç Gasca, va explicar que esperen una campanya molt similar a la de l'any passat, amb unes vendes que esperen que siguin iguals o potser "una mica millors", concretament d'un 3 o 4% més.

"Esperem aconseguir les xifres de l'any passat", va afirmar Gasca, qui creu que els ciutadans van reservar una part del seu pressupost nadalenc per comprar a millor preu en les rebaixes.

El petit comerç del país coincideix en el fet que les primeres setmanes seran clau per conèixer com marxarà la campanya de rebaixes d'hivern, que aquest any, a diferència de l'any passat, serà més escalonada, atès que comença en dilluns i que el cap de setmana no arribarà fins a cinc dies després de l'inici del període de descomptes hivernals.

Rebaixes al gran comerç

De la seva banda, la patronal de les grans distribuïdores i centre comercials, Anged, que reuneix grans superfícies com El Corte Inglés, Cortefiel, FNAC, C&A, Media Markt o Carrefour, també espera "mantenir volums de venda en la franja d'estabilitat dels últims temps".

Fonts de la patronal Anged van precisar que esperen descomptes de fins a un 70% en el tèxtil i d'un 20% en basar i electricitat, de manera que calculen que els descomptes mitjans rondaran el 50%, unes rebaixes que cap al final de la campanya, per a les restes dels últims productes, poden elevar-se fins al 80 o 90%, segons aquesta associació.

Les grans superfícies preveuen que es venguin especialment productes tèxtils, com roba d'hivern, així com articles esportius, electrodomèstics, mobiliari, parament i equipament de la llar.

El diumenge 13 de gener és un dels dies que els comerços i grans superfícies podran obrir i Anged espera per a aquest dia una gran afluència de visitants, en la jornada en què hi podria haver més vendes d'aquesta temporada de rebaixes hivernals.