A principis de 2013 ha desaparegut la desgravació per compra d'habitatge i s'apuja l'IVA que grava les transaccions d'habitatge nou -passa del 4% al 10%-, fet que va motivar una anticipació de les compres de pisos en el tram final de l'any 2012. Segons dades fetes públiques per l'Institut Nacional d'Estadística, a Girona es van vendre 656 habitatges el mes de novembre, fet que suposa un creixement del 15% respecte a les mateixes dades de l'any anterior.

Però els incentius fiscals al mercat immobiliari no van ser suficients per a mantenir la mateixa tendència en el conjunt de l'Estat, on al novembre les operacions de compravenda van caure un 6,1%, trencant la dinàmica positiva dels tres mesos anteriors.

Per a l'economista i director de la consultora Horizone, Julio Gil, la dada de novembre a Espanya és "sorprenent" i "inesperada" i la va atribuir a "la intervenció de les entitats financeres al mercat".

"Caldrà esperar a veure com es comporta aquest indicador en els pròxims mesos", va explicar Gil, ja que amb la dada de novembre "es posa en dubte el repunt esperat per a final d'any", cosa que sens dubte es deu també al "deteriorament de la conjuntura econòmica".

Per la seva part, el director del Gabinet d'Estudis de pisos.com, Manuel Gandarias, va considerar que l'"efecte crida" davant els canvis fiscals no ha compensat la "desconfiança generalitzada, la falta de fluïdesa en les operacions hipotecàries, la liquiditat en el sistema, la desocupació i l'encara necessari ajust addicional de preus".

Al seu judici, "l'Executiu haurà de preparar un programa agressiu de mesures per potenciar l'activitat, ja que durant els primers mesos de 2013 es poden arribar a presentar mínims històrics en transmissions".

Amb les dades publicades relatives al mes de novembre, la compravenda d'habitatges es manté molt lluny de les xifres que hi havia en ple "boom" del sector, quan es van arribar a superar les 80.000 transaccions mensuals.

La venda d'habitatge nou va disminuir el 6,3 %, fins a les 12.611 unitats, i la de segona mà ho va fer un 5,9 % interanual, fins a les 13.044 transaccions.

El lloguer baixa a Girona

En aquest context macroeconòmic, el lloguer es perfila com una alternativa a la compra d'habitatge. Els seus preus també viuen un ajust que s'ha reflectit durant 2012 en totes les capitals de províncies, amb més intensitat que l'any anterior, segons el portal immobiliari idealista.com.

Madrid i Sant Sebastià es consoliden com les ciutats amb els lloguers més cars d'Espanya, amb 11,1 euros per metre quadrat al mes en els dos casos, seguides per Barcelona (10,9) i Bilbao (10,4). A Girona, el preu mitjà se situa en 6,9 euros per metre quadrat, després de baixar un 8,9% anual.