El ple de l'Eurocambra ha donat aquest dimarts la seva aprovació final -per 621 vots a favor, 26 en contra i 29 abstencions- a la norma que imposarà un límit a les comissions interbancàries per pagaments amb targeta. El límit serà del 0,3% del valor de la transacció per a les operacions amb targetes de crèdit i del 0,2% per a les targetes de dèbit, encara que en aquest cas s'inclou un període transitori de cinc anys en les transaccions nacionals.

Després de la votació final del Parlament, la norma encara ha de ser ratificada formalment pels governs en els pròxims dies i entrarà en vigor sis mesos després de la seva publicació al Diari Oficial de la UE.

La nova legislació "reforçarà la transparència en matèria de comissions, estimularà la competència i permetrà tant als comerços com als usuaris escollir els sistemes de targetes que els ofereixin les millors condicions", segons ha dit el ponent parlamentari, l'eurodiputat popular espanyol Pablo Zalba.

Per a totes les transaccions amb targetes de crèdit, tant les nacionals com les transfrontereres, el límit es fixa en el 0,3% del valor de les operacions. Els Estats membres han de ser lliures de fixar un límit inferior per a les transaccions nacionals.

Pel que fa a les operacions amb targetes de dèbit, el límit serà del 0,2% a les transaccions transfrontereres. En el cas de les transaccions nacionals, la norma preveu un període transitori de cinc anys durant el qual es permetrà als Estats membres aplicar el límit del 0,2% no a cada transacció, sinó al valor mitjà ponderat anual de totes les transaccions domèstiques de cada xarxa de targetes.

Quan venci el període transitori, s'aplicarà el límit del 0,2%, encara que per a les petites transaccions dels Estats membres poden fixar també una tarifa fixa de cinc cèntims.

Les comissions en qüestió estan incloses en els costos dels comerços per acceptar targetes de pagament com Visa o MasterCard i es repercuteixen sobre els consumidors finals amb preus més alts. El cost per als comerços supera els 10.000 milions d'euros l'any, segons la Comissió.

Les noves regles no s'apliquen a les anomenades xarxes tripartides de targetes, com Diners o American Express, en què està implicat un sol banc. Les targetes comercials utilitzades només per a despeses empresarials quedaran també exemptes.