El petit comerç de proximitat, que genera el 55,3% dels llocs de treball en drogueria, perfumeria i alimentació, segueix sent la font d'ocupació més gran del sector, per damunt de la que genera la gran distribució en format autoservei, que representa el 44,7% restant.

Segons es desprèn de l'estudi Anuari de la distribució comercial en règim d'autoservei, elaborat pel Departament d'Economia i Ocupació a través de la Direcció General de Comerç i que fa referència al 2014, el petit negoci de proximitat continua en la primera posició en la generació d'ocupació en el sector quotidià, que engloba l'oferta de productes alimentaris, drogueria i perfumeria.

L'anuari detalla que l'any 2014, la distribució comercial en règim d'autoservei suposava, en l'àmbit del sector quotidià, un 18% del total dels establiments i prop del 57% del volum de vendes. En el període 2012-2014, el nombre d'establiments en règim d'autoservei va créixer un 4,5%, mentre que la facturació ho va fer en un 1,5%.L'estudi constata també la reactivació del consum a Catalunya, que va créixer a un ritme del 2% anual en el període 2012-2014, i del 4,2% a l'inici del 2015.