Diversos accionistes de Bankia personats en la causa que instrueix el jutge Fernando Andreu han començat a demanar una ampliació de la fiança de 34 milions d'euros que es va imposar a l'entitat i la seva matriu, BFA, i quatre dels seus exconsellers, entre ells el seu expresident, Rodrigo Rato.

Tot i que es tracta de quantitats modestes, d'entre 3.000 i 30.000 euros, la fiança del "cas Bankia" pot encara no ser definitiva, ja que nous accionistes que s'han sumat a la causa, o no van demanar cap mesura cautelar abans o han exigit en els últims mesos que s'inclogui el que van invertir en el debut borsari.

De moment, el jutge ha preferit preguntar la seva opinió al respecte a la Fiscalia Anticorrupció i als sis imputats que van haver de pagar-la, perquè "instin el que al seu dret convingui sobre la sol·licitud interessada". I això malgrat que tots ells, incloent Anticorrupció, ja s'havien oposat inicialment a l'adopció d'aquesta mesura cautelar. Però que la xifra podia modificar-se ja ho va advertir la Sala Penal de l'Audiència Nacional l'abril passat, quan en delimitar la multimilionària fiança d'Andreu al que van reclamar els afectats en la vista de mesures cautelars celebrada el febrer passat, va al·ludir a la probabilitat que es personessin més afectats. I és que en aquesta vista només alguns dels inversors van optar per reclamar l'equivalent al que havien invertit en títols de l'entitat fins a juliol de 2011, que ascendia a 34.060.000.

La xifra ha patit algun que un altre ajust des de llavors, ja que l'Audiència Nacional va corregir poc després a l'alça el seu primer càlcul i el va elevar a altres 16.000 euros, i han estat diverses les ocasions en què els magistrats han parlat de la "permanent modificabilitat" a la qual estava subjecta. Paral·lelament, el banc va aprovar que el magistrat restés un total de 541.192,34 euros a la fiança al·legant que, en fer el càlcul, el tribunal havia inclòs a dos inversors que van adquirir els títols fruit del bescanvi de preferents, "fet que no és objecte del present procediment", que està cenyit als que van comprar accions en l'Oferta Pública.