El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar, ahir al migdia, poques hores abans que es reunís el Consell de Política Fiscal i Financera, una retallada de 2.000 milions d'euros en el pressupost de l'administració general de l'Estat pel 2016. Aquesta és la resposta de l'executiu espanyol a l'incompliment dels objectius de dèficit de l'any passat, que se saldarà amb una retenció de crèdit que, segons el ministre, no afectarà ni la despesa social ni a la seguretat. Montoro va recordar que les comunitats autònomes que no van complir amb el sostre de dèficit també hauran d'aplicar retallades als seus pressupostos. Per això, fa una setmana a enviar una carta sol·licitant una resposta dels consellers d'Economia abans de quinze dies.

Tot i que la majoria de les dades ja les havia presentat la setmana passada en roda de premsa, Montoro va traslladar ahir l'informe de compliment de la llei d'estabilitat pressupostària al Consell de Ministres. Com se sabia, l'administració general de l'Estat, la Seguretat Social i pràcticament totes les autonomies han incomplert el sostre de dèficit.

Per això, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell, Montoro va anunciar que el pressupost estatal pel 2016 s'haurà de retallar en 2.000 milions d'euros. «Hem incomplert, així que comencem a aplicar-nos els plans d'estabilitat corresponents», va indicar. El minsteri d'Hisenda tot just comença a elaborar el pla de retenció de crèdit per adaptar-se a la nova situació i, per tant, Montoro no en va donar detalls, però va assenyalar que els 2.000 milions es retallaran de la disponibilitat de crèdit de tots els ministeris de manera proporcional, ha explicat.

Després de la reunió, Montoro va vincular la recepció dels recursos del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) no només a la presentació dels plans d'ajust de les comunitats, sinó també a l'aprovació dels acords de no disponibilitat. El ministre va deixar clar que les comunitats són «responsables dels terminis» en els que rebin aquests fons en la mesura que si el ministeri els diu que els seus plans no estan complets, han de prendre les mesures oportunes.

Romeva diu «no»

Abans d'entrar a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, el conseller d'Afers Exteriors i de Relacions Institucionals, Raül Romeva -que hi acudia en substitució del vicepresident Oriol Junqueras, de viatge oficial a Roma-, ja advertia que la Generalitat «no aplicarà» les noves retallades que el ministre pretén que les comunitats posin en marxa per eixugar el seu dèficit.

«Veurem com ho planteja, però insistim que això és inaplicable, no ho aplicarem, perquè el que no podem és posar en risc els drets elementals, el dret a la salut, a l'educació i a la Seguretat Social, i per tant tot allò que tingui a veure amb garantir els drets de les persones ho defensarem», va sentenciar.

Romeva va reclamar a la trobada al ministre d'Hisenda en funcions una revisió dels objectius de dèficit per a les comunitats autònomes al 2016, una reforma del sistema de finançament, i una rebaixa dels interessos del FLA per situar-los al 0%. Tres peticions que segons va assegurar no havien obtingut cap mena de resposta per part de Montoro. «Sortim una mica com hem entrat», va afegir.

Objectius incomplerts

Les autonomies van ser les que més es van desviar dels objectius, generant un dèficit del 1,66%, quan el sostre s'havia fixat en el 0,7% del PIB. La Seguretat Social es va desviar del 0,6% projectat fins a arribar al 1,26%. Mentre que l'administració general de l'Estat va tancar amb un 2,53%, quan s'havia autofixat un límit del 2,1%. Les corporacions locals van ser les úniques que van fer superàvit (0,44%).