El Banc Central Europeu (BCE) ha començat a injectar en el sistema financer de l'euro liquiditat a un tipus d'interès del 0% i a un termini de quatre anys, amb l'objectiu d'impulsar la concessió de crèdits a les empreses i a les llars i aconseguir que pugi la inflació. L'entitat monetària ha prestat 399.289.000 d'euros al 0% durant quatre anys a 514 bancs comercials de la zona de l'euro.

L'operació de liquiditat venç el 24 juny de 2020, però els bancs tindran l'oportunitat de tornar els préstecs abans, als dos anys, el 27 juny 2018. El tipus d'interès per a aquesta operació de liquiditat serà el de les operacions principals de refinançament, les subhastes setmanals, en el moment de l'adjudicació, que actualment és del 0%. Com que els bancs comercials havien de tornar al BCE 370.000 milions d'euros de subhastes anteriors, la quantitat neta nova que entra al sistema financer de l'euro és de 23.290 milions d'euros.

El BCE considera que «el sistema bancari de la zona de l'euro és resistent en termes de capital i liquiditat», però farà «un atent seguiment dels mercats financers i es manté en estret contacte amb altres bancs centrals». En aquesta noves operacions de liquiditat dels bancs poden demanar fins a un 30% dels seus préstecs a les empreses i consumidors. «Això significa que els bancs que prestin més a l'economia real podran agafar prestat més a un tipus d'interès menor», segons el BCE.

La peculiaritat d'aquestes noves operacions de liquiditat és que el BCE remunerarà els bancs pels préstecs amb un 0,4%, la seva actual taxa d'interès als dipòsits, si donen molts crèdits a l'economia real.

Perquè el BCE els arribi a pagar per demanar prestat, els bancs comercials han d'haver prestat entre l'1 de febrer de 2016 i el 31 gener 2018 més del que feien abans.