El 84% de les empreses familiars de Catalunya han millorat la facturació al llarg dels últims 12 mesos, segons un estudi elaborat per la consultora KPMG en col·laboració amb les associacions territorials vinculades a l'Institut de l'Empresa Familiar (vegeu infografia). Només un 6% han reduït la plantilla. Són barems més positius que el que presenten aquest tipus d'organitzacions empresarials al conjunt d'Espanya, on les que han incrementat vendes representen el 75% i les que han ajustat plantilles, el 7%.

Sigui com sigui, apunta el baròmetre de KPMG, l'opinió dels empresaris es decanta cap a posicions més optimistes: ho confirma la dada registrada en l'informe corresponent a l'any 2013; llavors, només el 42% de les empreses familiars que operen a l'Estat tenia una perspectiva positiva de l'evolució del seu negoci. Ara, el 77% dels empresaris familiars catalans creu que l'evolució futura serà positiva, tot i que també detecten alguns obstacles: la competència creixent preocupa a gairebé el 52% dels enquestats per KPMG; la incertesa política, al 44%; la disminució de la rendibilitat del negoci, al 37% i la "guerra pel talent" (la contractació de professionals qualificats) amoïna ja al 28% -un percentatge, aquest darrer, que ha anat creixent els últims anys. En aquest context, a banda d'una millora generalitzada de la facturació, les empreses familiars catalanes han exportat més (un 75% dels enquestats afirmen que venut més a l'estranger els darrers 12 mesos, en tant que només el 6% reconeix haver perdut pistonada en el mercat interancionial) i han contractat més treballadors (ho afirmen el 67% dels directius, mentre que només el 6% admet haver hagut de retallar la plantilla).

Reduir els costos laborals

D'altra banda, una de les parts del baromètre se centra a analitzar com incidirien determinats canvis en el creixement de les empreses i, segons es desprèn de les respostes dels enquestats a Catalunya, el 39% de les organitzacions consideren que la reducció dels "costos laborals no salarials" (via reducció de la contribució a la Seguretat Social) es traduiria en una millora de l'activitat dels seus negocis. Així mateix, un 30% aposta per "acords laborals més senzills i flexibles" i un 28% advoca per "impostos més baixos". La reducció de la burocràcia (defensada pel 18% dels directius que han participat en l'estudi); millors infraestructures (18%); una normativa fiscal més simple (15%); millores en la formació de capital humà (10%) i un accés més fàcil al finançament (10%) són qüestions que, replantejades, incidirien positivament en les empreses, sosté el baròmetre de KPMG.

S'acabin produint o no aquesta sèrie de canvis, les empreses familiars mantenen els seus objectius de futur, que passen, majoritàriament, per millora la rendibilitat, qüestió que esdevé una prioritat per al 53% dels directius d'aquest tipus d'organitzacions. Altres grans objectius de futurs són l'increment de la facturació (el 47% dels enquestats així ho plantegen); ser més innovadors (23%); diversificar l'oferta a partir de nous productes i serveis (23%); atraure nous talents (22%); exportar i sortir a nous mercats (19%) i formar millor el personal de l'empresa (qüestió tenida en compte pel 7% dels participants en l'estudi).

Plans d'inversió

La confiança generalitzada en el futur que expressen els empresaris familiars es confirma amb les respostes que donen els enquestats quan se'ls interpel·la sobre si els plans estratègics de les seves empreses preveuen "inversions o desinversions": una majoria aclaparadora, el 94% del total, afirma tenir previst invertir, mentre que només el 8% es planteja desinvertir. Així mateix, el 45% sosté que dedicarà esforços a la innovació i a la implantació de les noves tecnologies per mantenir els nivells de competitivitat i per, alhora, estar en condicions de "respondre àgilment i eficaç als desafiaments de l'entorn".