Els tres líders de les tres religions monoteistes -el Custodi en Terra Santa, fray Francesco Patton; el kadi (jutge) de la Cort musulmana Sharia a Israel, Iyad Zahalka, i el rabí cap del Comitè Jueu Americà David Rosen- es van reunir a Jerusalem per parlar del deure d'educar als seus fidels per combatre el canvi climàtic. També van instar als governs de tot el món a que implementessin polítiques que obliguin a cuidar el planeta.

La conferència es va titular «L'aclaparador calor de l'estiu porta a líders interreligiosos a pronunciar-se sobre el canvi climàtic». Els tres representants van senyalar que el canvi climàtic no és el resultat d'una crisis natural, sinó humana. L'organitzador de l'esdeveniment, Yonathan Neril, del Centre Interconfessional per el Desenvolupament Sostenible, va afirmar que «en un moment en el que el 85% dels éssers humans s'identifica amb alguna religió és preocupant que aquestes, no estiguin ensenyant a viure de manera sostenible». Els tres ponents van citar les fonts dels seus textos sagrats i tradicions religioses per recolzar l'argument que qualsevol actitud ètica passa per preservar el lloc on viuen els éssers vius, més allà dels seus credos. A més, van coincidir en argumentar que la obligació dels fidels era garantir el benestar de les futures generacions.

Les citacions

El franciscà Patton va explicar que «el papa Francesc s'ha referit en ocasions en la seva encíclica Laudato si, alabado seas en llatí a la obligació que tenim de cuidar als nostres germans i germanes i la nostre llar». Després, el rabí Rosen va citar el Deuteronomi: «on es llegeix que hi ha que triar la vida per sobre de tot i preservar el lloc on viuran els teus fills». En canvi, el kadi Zahalka va interpretar l'escalfament global com un castic diví per no haver cuidat la terra que déu ens va donar: «El Coràn diu que els éssers vius hem rebut la responsabilitat de cuidar del planeta i quan pitjor està la situació més veiem que hem sigut negligents amb el nostre deure i que Déu ens està castigant». Amb aquesta declaració els representats cristià i jueu no van estar d'acord, però sí van compartir la responsabilitat que tenen com a líders religiosos, d'educar per eradicar pràctiques nocives i d'exigir als governs que «forcin» a les persones a posar-les en pràctica. El rabí va mencionar que «és el treball de tots, i urgent, i és una heretgia pensar que es pot viure aïllat i que la nostra cultura del malbaratament és sostenible». Fray va concloure que «si no ens importa la naturalesa, a la naturalesa no li importarem, com s'està veient ara».