Segueix-nos a les xarxes socials:

El Síndic controlarà administracions i empreses que gestionen serveis públics

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei del Síndic de Greuges de Catalunya, que amplia les seves competències d'acord amb el que s'ha dictat a l'Estatut, i preveu, entre d'altres, que controli administracions i empreses que gestionen serveis públics.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va explicar que la llei, que "adequa competències" i atribueix al Síndic unes "funcions molt més àmplies" en base a l'Estatut, amplia les seves competències de control i supervisió en totes les administracions públiques, més enllà de la Generalitat i els ens locals.

També estableix per primera vegada que el Síndic serà competent en el control de les empreses privades que gestionen serveis públics, o que compleixen activitats d'interès general, com ara subministradores elèctriques, telefonia i gas, entre d'altres. Així, segons el Govern, "el Síndic amplia la seva funció de protecció i defensa dels drets i llibertats de les persones".

Amb la nova llei, el Síndic tindrà competències per primera vegada en matèria de prevenció de les tortures i tractes o penes cruels, inhumanes o degradants a persones privades de llibertat en centres penitenciaris o en centres de detenció. Així, estableix per al Síndic un sistema de visites periòdiques de prevenció de la tortura en aquests centres, i que cap autoritat podrà denegar el seu accés als llocs de detenció i a les seves instal·lacions, a més de l'accés a la informació sobre el tracte i les condicions de detenció.

El projecte de llei estableix que el Síndic haurà de ser elegit per tres cinquenes parts del Parlament, i tindrà limitat el seu mandat a sis anys -un any més que fins ara-, sense possibilitat de ser reelegit.

Prem per veure més contingut per a tu