Segueix-nos a les xarxes socials:

L'Estat desaconsella que Catalunya rebi aigua del transvasament del Roine

Un informe de Medi Ambient assegura que és un dels rius més contaminats d'Europa i que es tractaria d'una mesura massa cara

L'Estat desaconsella que Catalunya rebi aigua del transvasament del Roinediari de girona

La Moncloa enviarà al Congrés dels Diputats un informe de tres volums que desaconsella el transvasament del Roine, a França, per motius mediambientals, ecològics, econòmics i socials, segons van confirmar ahir fonts pròximes a la vicepresidenta De la Vega que apunten que el Govern espanyol no es decanta per aquesta solució. El document ha estat elaborat pels experts contractats pel Ministeri de Medi Ambient a petició del matix Zapatero, que en l'últim debat de política general del Congrés es va comprometre amb el portaveu de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, a estudiar-lo. Segons fonts de La Moncloa, el document analitza al detall els recursos que caldria abocar en el projecte, les conseqüències mediambientals i socials i les infraestructures que caldria posar en marxa. De fet, fins i tot compara els seus beneficis amb els de les dessaladores. Els experts, assenyalen aquestes fonts, apunten que es tracta d'una mesura cara i amb un fort impacte ecològic que faria necessària la modificació de lleis als dos costats de la frontera i que, a més, és irreversible, perquè tan sols seria viable si es construís una canonada de gran capacitat i no podria aturar-se quan no hi hagués necessitat d'abastiment.

L'informe també recorda que el Roine és un dels rius més contaminats d'Europa i apunta que la creació d'una canonada de 300 quilòmetres des de la Catalunya Nord no suposa avantatges respecte a les alternatives, en especial les dessaladores. L'executiu espanyol ja ha descartat aquesta opció en diverses ocasions i aposta per les dessaladores. Malgrat tot, en l'últim debat de política general, el president del Govern espanyol, Zapatero, es va comprometre a estudiar-la en la resposta que va oferir a Duran i Lleida. L'informe es fa públic quan falten tan sols cinc dies per al debat de política general del 2009, que se celebrarà els dies 12 i 13 de maig i en què el PSOE podria tenir dificultats per obtenir suports per li permetin aprovar resolucions. Associacions ecologistes van celebrar ahir la decisió del Govern a instàncies de l'informe tècnic elaborat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM), i van fer una crida a optimitzar les gestions eficients per a l'ús de l'aigua, segons van valorar WWF Espanya, Ecologistes en Acció, Greenpeace i Amics de la Terra. El director de Conservació de WWF Espanya, Enrique Segovia, considera la decisió "adequada" ja que hi ha alternatives "més barates i racionals".

Prem per veure més contingut per a tu