Segueix-nos a les xarxes socials:

Albiol, un corredor de fons amb perfil de jugador de bàsquet

Malgrat la seva planta de basquetbolista, Xavier García Albiol va demostrar dots de corredor de fons en la seva llarga carrera de 20 anys cap a l'alcaldia de Badalona -des de 1991 fins a 2011- fins a aconseguir l'alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya en habitants, trencant així una hegemonia socialista de gairebé trenta anys de govern local.

Nascut a Badalona fa 47 anys al barri de La Morera, García Albiol va ser entre 2011 i fins al mes de maig passat el principal alcalde popular a Catalunya, i només un pacte de tota l'oposició li va impedir renovar el seu mandat malgrat haver guanyat. Va guanyar a 30 dels 34 barris de Badalona i va créixer en vots, però l'aritmètica parlamentària va desbancar-lo de l'alcaldia en un cas que va ser citat per Rajoy per criticar el suport socialista a un partit «independentista, extremista i radical» com la CUP.

Aficionat al bàsquet -al seu despatx d'alcalde tenia exposada una samarreta de la selecció espanyola i en els seus anys joves va jugar al Joventut de Badalona-, Albiol va estudiar Dret i és militant del Partit Popular des de 1989. Dos anys més tard s'estrenaria com a regidor de Badalona i president del grup municipal d'aquest partit.

Com a alcalde va mantenir un perfil institucional i de gestió i assegurava que així havia aconseguit el suport de molts votants socialistes. El seu discurs sobre qüestions com la immigració il·legal i la seguretat ciutadana, principalment abans de ser alcalde de Badalona, li va fer guanyar la crítica generalitzada de l'esquerra, si bé durant el seu mandat com a alcalde es va centrar en un perfil institucional i de gestió en un context de crisi econòmica.

En la passada campanya municipal l'oposició va criticar àmpliament un dels seus eslògans («Netejant Badalona») qualificant-lo de xenòfob, mentre que Albiol va defensar que el seu lema es referia «a l'incivisme, la delinqüència i els espais degradats de la ciutat».

Prem per veure més contingut per a tu