Segueix-nos a les xarxes socials:

El PNB no negociarà els pressupostos fins que no es posi fi al 155 a Catalunya

La formació vol «esperar» a veure «com es restaura la normalitat».El parlament basc rebutja reconèixer la República amb l'abstenció del partit d'Urkullu

El president del PNB, Andoni Ortuzar, va avançar ahir que el seu partit no negociarà els pressupostos generals de l'Estat fins que Catalunya tingui de nou «institucions legítimes i legitimades».

En una entrevista a la Cadena SER, Ortuzar va afirmar que si el Govern «té pressa per negociar els pressupostos, que parli amb la majoria del 155», en referència a PSOE i Ciutadans, que van abonar l'aplicació d'aquest article a Catalunya.

«El Govern i el PP saben que davant aquesta situació de règim d'excepcionalitat política, amb l'article 155 a la taula, amb gran part dels dirigents polítics catalans a la presó», el PNB no se sent «vinculat» per seure a negociar.

Ortuzar va dir que entendria «coherent» que el Govern pactés els comptes «amb la majoria aclaparadora del 155». El PNB esperarà fins a veure «com es restaura la normalitat a Catalunya» i que «estigui governada per institucions legitimades i legítimes», per plantejar-se la negociació amb el Govern i per estudiar incorporar-se a la comissió del Congrés per a una reforma del model territorial.

Va assegurar que el seu partit veu «amb molta preocupació el renéixer de l'esperit del Cid Campeador a Espanya», després d'haver comprovat que «els tambors de guerra poguessin més» a Madrid i Catalunya i la lògica de l'enfrontament va frustrar la solució negociada d'una convocatòria electoral que havia plantejat el lehendakari, Iñigo Urkullu, com a mediador.

El Parlament basc va rebutjar ahir reconèixer l'anomenada «república de Catalunya» com demanava EH Bildu en una moció que va comptar amb l'abstenció del PNB i amb el rebuig d'Elkarrekin Podem, PSE-EE i PP. En la seva iniciativa, la coalició abertzale demanava que la Cambra mostrés el seu reconeixement i el seu respecte per Catalunya com a «estat de dret independent, sobirà, democràtic i social», després dels acords adoptats pel Parlament català el passat 27 d'octubre.

La resta de grups, llevat del Partit Popular, van defensar les seves pròpies esmenes a la totalitat. Es van rebutjar totes menys la del PNB, que va sortir endavant gràcies al suport ofert per EH Bildu. Així, a través d'aquesta esmena el Parlament «respecta i acompanya les resolucions que sobre la sobirania de Catalunya i el procés constituent» van ser adoptades per la institució legislativa catalana.

Prem per veure més contingut per a tu