Diari de Girona

Diari de Girona

Una experta en drets i lleis a la Sindicatura de Greuges

Esther Giménez-Salinas. | EFE

La jurista Esther Giménez-Salinas, exrectora de la Universitat Ramon Llull i exvocal del Consell General del Poder Judicial, serà la primera dona al capdavant de la Sindicatura de Greuges, a la qual podrà aportar la seva dilatada experiència en l’àmbit dels drets i les lleis. PSC, ERC i JxCat van acordar la renovació dels càrrecs claus dels organismes de la Generalitat dependents del Parlament i que requereixen una àmplia majoria, entre ells la Sindicatura que ocupa des del 2004 Rafael Ribó. L’escollida, i ratificada dijous, va ser Esther Giménez-Salinas (Barcelona, ​​1949) que, a diferència de Ribó (exdirigent de PSUC i ICV), no procedeix de la política sinó del món jurídic i acadèmic.

És doctorada en Dret (1978) i diplomada en Psicologia Aplicada (1976) per la Universitat de Barcelona. Està especialitzada en justícia juvenil, dret penal, criminologia, psicologia, infància, gènere, universitats i educació superior. Va ser responsable del Servei de Defensa Jurídica del Menor de la Conselleria de Justícia de la Generalitat (1981-1983), va ser la primera directora del Centre d’Estudis Jurídics (1983-1993) i vocal del Consell General del Poder Judicial (1996-2001).

Entre el 2002 i el 2012, va ser rectora de la Universitat Ramon Llull, de la qual és catedràtica emèrita de Dret Penal i Criminologia, i dirigeix la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa Pere Tarrés.

És assessora en consells d’administració, entre ells del Banco Santander i Endesa Catalunya. Ha escrit diversos llibres, com Dones a la Universitat. Cent anys de prohibicions (2010), Justícia de Menors: una justícia major (2002) i Introducció al Dret Penitenciari. Teoria i pràctica (1992). Entre altres guardons, ha rebut la Medalla d’Or de l’Institut Basc de Criminologia (2000), la Gran Creu de l’Ordre de Sant Raimon de Penyafort (2002) i el premi Internacional de Victimologia (2007).

L’elecció de Giménez-Salinas com a nova Síndica de Greuges es va produir dijous gràcies als vots de PSC, ERC i Junts, que van sumar la majoria de tres cinquens requerida per al seu nomenament. Vox, la CUP, En Comú Podem, Cs i PP van votar en contra del seu nomenament.

Quan va comparèixer a la comissió parlamentària que va avalar el seu nomenament, Giménez-Salinas va avançar que la infància i la defensa de la justícia restaurativa serien prioritats del seu mandat.

Compartir l'article

stats