Segueix-nos a les xarxes socials:

Un model que està en ple «canvi radical» per evitar el paternalisme

El benestar de les persones vulnerables està en un moment de «canvi radical», afirma Solé. El motiu, és que fins ara s'havia vist la tutela cap a aquestes persones amb «excés de proteccionisme que podia caure en cert paternalisme» i, actualment, s'advoca per respectar la capacitat de decidir i dirigir la seva vida d'aquestes persones. «Pots ajudar, però no decidir per ells», afirma. Un exemple, és l'esterilització per mandat judicial de persones declarades incapacitades o l'obligació a inserir-se en el món laboral només en determinat tipus de feina.

«Si una persona sobre la que tenim responsabilitats diu que vol ser perruquer, jo no sóc ningú per dir-li que no ho pot ser, he d'intentar buscar-li una formació adequada a les seves capacitats», va afirmar en declaracions a l'Agència Catalana de Notícies.

Aquest canvi de paradigma fa, per exemple, que la fundació aposti per generar habitatge per a persones tutelades o sota curatela. Això es tradueix en que des de la mateixa fundació creen pisos on, amb el suport puntual de cuidadors o tutors, les persones vulnerables visquin amb la màxima autonomia. Actualment, tenen llogats 55 pisos amb suport on viuen 108 persones.

Més del 40% dels tutelats o sota curatela tenen més de 60 anys però també n'hi ha un 20,96% que tenen entre 50 i 59 anys. Un cop la fundació assumeix la tutela o la curatela d'una persona, els esforços se centren en gestionar el dia a dia, com ara les relacions familiars i laborals de la persona, i en assegurar el seu benestar.

Prem per veure més contingut per a tu