Segueix-nos a les xarxes socials:

La Garrotxa farà dissabte el desè cens d'aus aquàtiques

El canvi climàtic altera la presència d'espècies que abans venien i ara busquen ambients més freds

El desè cens d'aus aquàtiques hivernants de la Garrotxa tindrà lloc dissabte (dia 16 de gener). Es tracta d'una activitat de natura i ciència que permet conèixer el nombre d'ànecs, bernats pescaires, gavians, merles d'aigua o fredelugues que visiten la comarca durant els mesos d'hivern. Si bé els ecosistemes aquàtics o humits són escassos a la Garrotxa -segons fonts de l'Associació de Naturalistes de la Garrotxa (ANEGx) tenen un paper cabdal per a la biodiversitat, en ser petits paradisos per les aus que han de viatjar milers de quilòmetres, així com tota la resta de fauna i flora característica d'aquests ambients.

La feina que l'ANEGx obre a la societat el proper dissabte dia 16, s'emmarca en un projecte recolzat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) sobre el coneixement de les aus aquàtiques i els seus ecosistemes a la comarca de la Garrotxa.

El coneixement permet prendre decisions de gestió, com són per exemple la restauració de zones humides degradades o desaparegudes, o permet conèixer patrons interanuals relacionats amb fenòmens ambientals més globals, com és el canvi climàtic.

El cens d'aus aquàtiques partirà a les 8 del matí de la seu de l'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEGx), Mas Les Mates. Des d'allà es repartiran els grups d'observadors. Es repartiram per diferents localitats de cens i estaran guiats per un coneixedor de la zona i de les espècies d'aus.

Al migdia, tindrà lloc una arrossada a seu de l'ANEGx. L'activitat del cens seguirà a les 4 de la tarda amb el comptatge de corbs marins, una espècie de prop d'un metre d'alçada que dorm en agregacions d'individus. La jornada és gratuïta i oberta a tothom, però cal inscripció prèvia.

Canvi climàtic

El cens d'aus aquàtiques de la Garrotxa es desenvoluparà en el context d'un canvi climàtic que -segons els especialistes- afecta les migracions. Les altes temperatures han provocat que algunes espècies d'ànec no hagin arribat a Catalunya aquest hivern.

Fora de l'àmbit de les aus aquàtiques el pit roig (un ocell petit de color carabassa) no s'ha deixat veure per les ciutats i pobles. Tampoc hi ha tants pinsans com els altres hiverns, quan era l'au mes abundant a Catalunya.

El canvi climàtic altera la vegetació i els insectes. Les transformacions fan que les aus s'aturin, on troben els habitats en les condicions que necessiten. Així passen l'hivern en llocs que fa més fred.

Prem per veure més contingut per a tu