Segueix-nos a les xarxes socials:

Les comarques gironines registren 21 petits terratrèmols des del juliol

El subsòl de la Selva, el Baix Empordà i el Gironès ha tingut el major nombre de moviments de terres d'aquest estiu, cap de prou intensitat com per ser percebut per la població. El de major magnitud ha estat d'1,6 graus a Sant Hilari Sacalm

L'activitat sísmica gironina és un fet que no para de manifestar-se, encara que els moviments no es percebin a la superfície, tal com mostren els últims registros de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC): durant el juliol i el que portem d'agost, a les comarques de Girona s'han produït 21 petits terratrèmols.

La Selva i el Baix Empordà, amb 6 i 5 sismes, respectivament, són les comarques amb més moviments al subsòl. El Gironès les segueix de prop, amb 4 terratrèmols; i, a aquestes alçades d'estiu, el recompte es completa amb 3 al Ripollès, 1 a la Cerdanya, un més a la Garrotxa i un altre a l'Alt Empordà. Aquest últim va tenir lloc dimarts, 16 d'agost, davant la costa altempordanesa; en concret, al Golf de Roses, entre l'Escala i Sant Pere Pescador. Aquest dia va ser especialment mogut, ja que també es van registrar petits terratrèmols a la Bisbal d'Empordà, la Cerdanya, a Vidreres i en un altre punt proper, entre Sils i Maçanet de la Selva.

El mes passat i aquest, les estacions de la xarxa de l'ICGC han detectat 113 sismes locals de poca intensitat a tot Catalunya, el 18,6% dels quals han estat a Girona. Aquesta és una de les regions catalanes amb més activitat sísmica, tal com posen de manifest les estadístiques de l'Institut Cartogràfic i Geològic, que l'últim any -entre els mesos de juny de 2015 i de 2016- va documentar 254 moviments a les comarques de Girona. La xifra representa prop del 31% dels més de 800 sismes que es van produir al país.

De les 21 sacsejades d'aquest estiu, la de major magnitud va arribar a 1,6 de l'escala Richter a Sant Hilari Sacalm, el 8 d'agost. Per sobre de l'1 també se n'han recollit entre Sant Feliu i Platja d'Aro (1,2); entre el mateix municipi ganxó i Santa Cristina (1,1); i al Puig de Cadiretes, a Llagostera (1).

L'ICGC només emet avisos de terratrèmols de magnituds a partir de 2,2 o si la població els nota. L'últim que va reunir aquests requisits es va produir el 10 de juny al Pla de l'Estany, entre Vilademuls i Crespià, i va assolir una magnitud de 3,6. L'anterior, de 2,2, va ser el 13 d'abril a la Selva.

Prem per veure més contingut per a tu