Segueix-nos a les xarxes socials:

L'arquitectura d'avantguarda és ecològica

Riudellots serà l'epicentre aquest cap de setmana d'una trobada d'experts amb una visió holística de l'arquitectura

L'arquitectura d'avantguarda és ecològicajosep maria torres nadal

Perqué l'arquitectura és alguna cosa més que projectar i construir edificis i com a art (esania) està subjecte a una ètica que evoluciona amb el temps -sempre al servei de l'home- necessita redefinir-se permanentment. Exactament per això s'han citat aquest cap de setmana una vintena d'arquitectes i experts a la finca Torreponsa de Riudellots de la Selva, propietat de l'arquitecte i catedràtic José Maria Torres Nadal, que ha organitzar el 1a Festivala d'Arquitectura Especulativa -sí, Festivala, en femení, per matar la cultura clàssica patriarcal-.

Aquests professionals no és revindiquen moderns perqué l'únic que pretenen és trobar formes de fer arquitectura ecològica i ecologitzant. Han palpat que la gent cada vegada té més sensibilitat per aconseguir establir formes més duradores de relacionar-se amb la natura i els seus recursos i a través d'una visió holística pretenen canviar el «sistema operatiu» de l'arquitectura i assentar les bases perqué aquesta sigui integradora amb totes les altres espècies. L'arquitectura ha de deixar de ser humana per fer-se orgànica i «interactuar amb la naturalesa».

Des d'avui a les cinc de la tarda i durant 24 hores seguides, el grup d'arquitectes generarà un programa de treball encaminat a buscar formes de relacionar el seu art amb la Terra i integrar l'alteritat en tota la seva essència -humanitat, fauna, flora-. Una mena de permacultura arquitectònica que forçosament obliga a incorporar l'ecologia a l'estètica. Els resultats d'aquesta Festivala s'exposaran al públic a partir de les cinc de la tarda, quan Torreponsa quedarà oberta per tothom.

Entre els tallers que es realitzaran, destaca el de Torres Nadal que inspirant-se en la figura del Tió -«que s'alimenta del menjar de rebuig i després caga regals»- alimentarà un heura durant 24 hores amb un poema de Federico García Lorca «i ella cagarà estrelles». O la d'un grup d'Alacant que recrearà una tradició xamànica «per medir el camp d'una manera diferent i expulsar els dimonis». L'important no és aquesta pràctica sinó el que representa perqué, a fi de comptes, el xaman agrimensor «va ser un personatge capaç d'entendre la naturalesa», una pràctica que l'arquitectura moderna ha deixat de banda. Ja no interessa l'arquitectura monumental sinó «que s'entengui com un servei a la biodiversitat.

Prem per veure més contingut per a tu