Segueix-nos a les xarxes socials:

Un grup de recerca de la UdG estudiarà la relació entre el mar i la salut humana

Serà el primer d'aquestes característiques a Espanya i buscarà organismes marins per crear nous fàrmacs

La Universitat de Girona (UdG) ha creat un nou grup de recerca anomenat Sea Health que estudiarà els beneficis que poden aportar els ecosistemes marins a la salut humana. Serà el primer grup de recerca de Catalunya i de tot l'estat espanyol que investigui les possibles relacions entre el mar i el benestar humà. Entre d'altres coses, el grup de recerca preveu buscar organismes marins que puguin servir per crear nous fàrmacs, veure quins aliments saludables provenen del mar i estudiar els beneficis que pot tenir per la salut realitzar pràctiques recreatives marítimes o viure a la costa.

També s'analitzarà quins paràsits, substàncies contaminants i biotoxines poden ser perilloses per als humans i com el canvi climàtic afecta als ecosistemes marins i als seus recursos. Els investigadors que formaran part d'aquest nou grup provenen dels àmbits de la biologia marina, la biotecnologia, la medicina i les ciències socials, entre d'altres.

De moment, el Sea Health iniciarà dues recerques fonamentals. D'una banda, hi haurà el programa Blue Health (salut blava) que pretén centrar-se en el benestar de les persones en relació amb el mar. De l'altra banda, es crearà la línia Blue Economy (economia blava) on el focus recaurà en la sostenibilitat ambiental, social i econòmica del mar. Des de l'UdG apunten que la creació d'aquest grup de recerca posa la universitat al capdavant d'Europa en la recerca dels estudis relacionats amb el mar i la salut.

El nou grup de recerca neix amb el compromís de la transferència dels coneixements adquirits a la societat. Per això, Sea Health ha creat el lema «Mar sana, gent sana» i preveuen comptar amb la col·laboració de col·lectius, la majoria d'ells relacionats amb el mar, com ara pescadors, responsables d'activitats nàutiques, gestors de reserves marítimes o associacions de pacients.

El grup està codirigit pel biòleg marí i pesquer de l'Institut d'Ecologia Aquàtica, Josep Lloret, i el neurocirurgià i degà de la Facultat de Medicina, Joan San. A més, hi col·laboren investigadors de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), ubicat a Barcelona.

Prem per veure més contingut per a tu