Segueix-nos a les xarxes socials:

«La Mar de Dones», el llegat de les dones del sector pesquer

La nova cooperativa vol apropar la figura del pescador a escoles i instituts i treballar el problema generat pels residus al Mediterrani

«La Mar de Dones», el llegat de les dones del sector pesquer· La Mar de Dones

Una cooperativa de compromís ètic amb el mar, amb l'objectiu de la supervivència de l'ofici de pescador i l'empoderament de la dona en el sector com a timó del projecte. En altres paraules, «La Mar de Dones», una nova entitat de treball associat que s'ha presentat aquest divendres a Palamós. La creen les membres de la cinquena i sisena generació d'una nissaga de pescadors de la Costa Brava: els Ciriaco, arrelats al sector pesquer des de l'any 1782 i que viuen «amb molta preocupació» la degradació del mar Mediterrani. Segons apunta Teresa Ferrés, fundadora i responsable de gestió, La Mar de Dones «reconeix el peix i el fet pesquer com a eina estratègica de desenvolupament social i econòmic, alhora que ofereix a la comunitat la possibilitat de compartir el coneixement i la tradició pesquera i treballar per la visibilitat de la dona en el sector pesquer».

Per tal de fomentar el respecte pel medi ambient, La Mar de Dones preveu comercialitzar productes, serveis i activitats agrupades «responsables amb el turisme pesquer i la conscienciació ambiental». A més, afegeixen que promouran el segell d'allotjaments de turisme pesquer amb compromís ètic amb el mar, impulsaran una línia gastronòmica de proximitat al voltant de la cuina del peix i organitzaran activitats culinàries i de descoberta del litoral. Una part del benefici de les quals es destinarà a millorar la salut del Mediterrani.

Pel que fa a la branca de conscienciació ambiental, opten per organitzar activitats pedagògiques a escoles i instituts per apropar la figura del pescador a les aules i treballar la problemàtica generada pels residus que arriben al Mediterrani.

També informen que impulsaran campanyes a les administracions i s'adrecen a les empreses per reforçar la seva responsabilitat social corporativa.

Experiència en altres iniciatives

Durant els darrers anys, per tal de donar resposta a aquesta problemàtica, els impulsors de la cooperativa han organitzat diferents sortides de plogging i ecoswimming per recollir residus de la Costa Brava.

A més, el 2017, els impulsors de La Mar de Dones van presentar l'aplicació Twinapp. Enguany aquesta aplicació va ser escollida pel programa «Febscat» com un dels projectes a Catalunya a treballar en l'àmbit de l'economia blava solidària, fet que els ha permès disposar d'un tutor que els ha ajudat a definir les línies estratègiques del projecte.

Segons explica Teresa Ferrés, va ser aleshores quan van evidenciar que les dones pesqueres tenien «un gran coneixement» i que havien estat «poc visibles» al llarg de molts anys. «Buscant fotografies per il·lustrar el projecte, ens ha costat molt trobar-ne que sortissin dones. Els homes apareixen bevent a porro i les dones, segurament, estaven a la cuina», explica Ferrés.

La dona en el sector pesquer

Per aquesta raó, la voluntat del projecte és «aprofitar tot el patrimoni de la dona per donar visibilitat i perquè la dona contribueixi en el futur del sector pesquer, donant coneixement i portant talent».

En aquest sentit, la fundadora explica que estan treballant amb diversos convenis de col·laboració. «La nostra voluntat és cooperar amb tots els objectius i a través de les aliances, i les estem trobant», assegura Ferrés.

Per la seva banda, Miquel Ferrés, un altre dels membres de la cooperativa i pescador, explica que «l'estima pel món de la pesca, la preocupació pels plàstics del Mediterrani i el caràcter emprenedor» és el que els va impulsar a constituir La Mar de Dones.

Prem per veure més contingut per a tu