Segueix-nos a les xarxes socials:

Professionals a la nova sala d’intervencionisme del Trueta, inaugurada l’abril passat.DdG

La inversió en la millora de l’actual Trueta va créixer un 41% l’any passat

La despesa va superar els vuit milions d’euros i la majoria de diners es van destinar a les obres de quatre equipaments de l’hospital. L’ICS va gastar dos milions als centres d’atenció primària

El tancament pressupostari de l’any passat de l’Institut Català de la Salut (ICS), entitat que engloba l’hospital Josep Trueta i gran part dels centres d’atenció primària de la Regió Sanitària de Girona, es va mantenir i fins i tot va pujar quasi un 1% respecte al 2021, un any que va estar molt marcat per la covid-19. Segons mostra l’anuari del 2022, la pandèmia es va continuar fent notar al primer trimestre, però a partir de la primavera es va notar un canvi de tendència i el virus ja pràcticament va desaparèixer a partir del segon semestre. A nivell econòmic, la covid-19 va deixar una despesa de quasi dotze milions, quinze menys que a l’any anterior, fet que va denotar una consolidació de la despesa pel que fa a recursos, inversions i activitat assistencial.

La incorporació de més professionals i l’increment de les quotes patronals va deixar un impacte en el capítol de personal de 6,2 milions, que suposa un increment del 2,62% respecte al 2021. En total, la despesa de personal de la Gerència Territorial a Girona va ser de 245 milions.

El capítol més destacat va ser el d’inversions. En el cas de l’hospital Josep Trueta va créixer un 41% en un any, passant de gairebé sis milions a superar els vuit milions. Cal destacar que es va fer una important despesa en millores de la infraestructura i en incorporació i renovació d’equipaments, com ara la nova àrea d’intervencionisme, el laboratori de reproducció humana assistida i les obres de millora de la planta de ginecologia i obstetrícia.

A l’espera que el futur Campus de Salut -que ha d’incloure el nou hospital Trueta- s’acabi de dissenyar, la previsió d’enguany és que la inversió del Departament de Salut cap a l’actual centre sanitari encara augmenti més, ja que s’està duent a terme una de les obres més importants dels últims anys, que permetrà ampliar els quiròfans i construir un nou hospital de dia. 

Pel que fa al conjunt de la gerència, l’any passat la despesa total va superar els 10 milions, amb un increment del 40% respecte al 2021. Respecte als equipaments, es van fer gestions per aconseguir fons i ajudes europeus i estatals.

Pel que fa al capítol de béns i serveis hi va haver una davallada de sis milions d’euros, que es deu a la reducció de despesa del laboratori per la disminució de la compra de testos per a la detecció de la covid-19. En aquest sentit, la despesa va baixar de 18,5 milions a 12,5. En canvi, va pujar el material necessari per realitzar l’activitat assistencial, com ara pròtesis, material sanitari, instrumental, etc. Aquest comportament és el reflex de la recuperació de l’activitat assistencial postpandèmia.

La tendència a l’alça de la facturació a tercers dels darrers anys es va mantenir i fins i tot va incrementar. Mentre que el 2021 va ser especialment bo amb 24,8 milions, el 2022 fins i tot se supera aquesta xifra arribant als 25,9 milions, un 4,7% més

  • Nova àrea de radiologia intervencionista

Amb una inversió de més de tres milions d’euros, el Trueta va crear aquest nou espai a la planta baixa amb tres noves sales aïllades per les radiacions que s’emeten. Es destinen al diagnòstic i imatge, neurointervencionisme i a procediments vasculars.


  • Millores a ginecologia i obstetrícia

Amb una inversió d’1,9 milions, el canvi més important va ser la reconversió de la gran majoria d’habitacions en individuals, totes amb bany complet i, a més, amb tot el necessari per poder-hi tenir cura del nadó dins el mateix espai.


  • Ampliació del laboratori clínic territorial

L’ampliació del laboratori que ja hi ha a Salt concentrarà l’activitat de diagnòstic del càncer, hipercolesterolèmia familiar, trombosi, mort sobtada i genomes covid-19. La inversió és d’1,3 milions. 


  • Nou laboratori de reproducció humana

Oferirà diagnòstics i tractaments més adequats als problemes de reproducció per a tractar-la de forma assistida. Hi haurà dues àrees: en una es farà la part assistencial i l’altra integrarà tres laboratoris d’andrologia. La inversió es de prop d’1 milió.


Registra't i no et perdis aquesta notícia!

Ajuda'ns a adaptar més el contingut a les teves preferències i aprofita els avantatges dels nostres usuaris registrats.

REGISTRA'T GRATIS

Si ja estàs registrat clica aquí.