Segueix-nos a les xarxes socials:

Josep Beulas mor a Osca als 95 anys després d'una vida consagrada a l'art

El pintor nascut a Santa Coloma va mantenir sempre una gran relació amb la seva població natal

Josep Beulas mor a Osca als 95 anys després d'una vida consagrada a l'art

Josep Beulas, pintor paisatgista i mecenes, va morir ahir al seu domicili d'Osca als 95 anys a causa d'una malaltia que el va afectar fa uns dies i després d'una llarga vida consagrada a l'art,van informarfonts vinculades a la seva família.

Encara que nascut a Santa Coloma de Farners, Beulas va estar lligat des de mitjan anys quaranta del segle passat a la província d'Osca, on va fixar la seva residència al costat de la seva esposa, María Sarrate, per plasmar en els seus llenços paisatges àrids i esteparis inundats de llum.

El matrimoni va començar a reunir obres d'art fa 50 anys i a principis dels anys noranta van prendre la decisió de llegar la seva col·lecció personal a la ciutat d'Osca en diverses fases. El 1999, el consistori d'Osca va promoure la constitució de la Fundació Beulas, amb la finalitat de preservar la donació i de crear un centre d'art contemporani a la ciutat, germen de l'actual Centre d'Art i Naturalesa (CDAN), dissenyat per l'arquitecte Rafael Moneo. Les mateixes fonts citades van explicar que el funeral es preveu celebrar demà a la catedral d'Osca, amb un sentit homenatge a l'artista.

Amb els seus pinzells, desplaçats en amplis moviment horitzontals, Beulas va plasmar en els seus quadres paisatge esteparios i semidesèrtics gairebé monócromos, un tendència que li va portar en la seva última etapa a visions cada vegada més abstractes del paisatge.

La seva relació amb Santa Coloma de Farners es va mantenir des de la distància i mai es van trencar els lligams. La població selvatana va voler mantenir viu aquest lligam i mai va deixar de reivindicar la figura artística de Josep Beulas.

El pintor havia mostrat el seu orgull per la seva població i es va mostrar molt il·lusionat quan fa quatre anys es va obrir la Casa de la Paraula exposant 40 peces seves. A més, com relatava el pintor, li feia molta il·lusió veure can Gironès com s'ha remodelat i assegurava que a ell li «semblava impossible tot el que s'ha arribat a fer per conservar can Gironès, una casa que està situada al meu carrer, que jo veia cada dia quan era petit», va dir. Beulas s'estimava molt la seva terra d'origen i la prova és que el 1997 va cedir un terreny de quasi 4.000 metres quadrats a l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners perquè es pogués ampliar el parc de Sant Salvador. Santa Coloma sempre ha estat agraïda i fins i tot va convocar un concurs de pintura que porta el nom del pintor.

Fa quatre anys també Beulas va crear una dotzena de pintures noves per a l'exposició de Fires de la Galeria El Claustre de Girona. Als seus 91 anys d'edat va mostrar una gran vitalitat fent aquesta nova col·lecció de quadres.

Prem per veure més contingut per a tu