Segueix-nos a les xarxes socials:

El Museu d'Art mostra per primer cop des de 1936 el retaule de Sant Feliu sencer

Una recreació audiovisual permet veure com era aquesta obra monumental del segle XVI (18 metres d'alçada) que es va desmuntar per la guerra i avui es conserva dispersa · Renoven completament la sala on s'exposen les parts del gran retaule

El retaule de Sant Feliu

9

El Museu d´Art de Girona ha remodelat completament la sala on s´exposen les diferents parts del monumental retaule de Sant Feliu de Girona, una obra de 18 metres d´alçada executada al llarg de 16 anys (del 1504 al 1520) que decorava l´absis de l´església de Sant Feliu fins que, l´any 1936, les autoritats van decidir desmuntar-lo i traslladar-lo per evitar que els revolucionaris anticlericals el danyessin irremeiablement.

A més de la millora en la museografia de la sala, el Museu d'Art ha estrenat un audiovisual de poc més de 6 minuts de durada que es projecta constantment i que explica el procés de construcció del retaule, considerat un dels millors exemples de la transició de l´estil gòtic cap als nous models del Renaixement a Catalunya.

Aquest audiovisual inclou la primera imatge sencera d'un retaule que des del 1936 només s'ha vist fragmentat. Existien fotos antigues del retaule sencer que han ajudat a la recreació que ara permet, moltes dècades després, tornar a apreciar la totalitat d'un conjunt monumental i excepcional.

L'any 1943 es va construir un nou retaule per a l'església de Sant Feliu en el qual es van aprofitar parts de l´antic, com les figures de Sant Narcís, Sant Feliu i la Mare de Déu, a més del banc o predel·la.

Així, les peces del retaule es troben avui distribuïdes entre l´església de Sant Feliu i el Museu d'Art, que ahir va acollir un acte oficial de presentació de l'audiovisual i de la remodelació de la sala, amb la participació del bisbe de Girona, Francesc Pardo; Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació; Carles Ribas, regidor de Cultura; Josep Manuel Rueda, director de l´Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i Carme Clusellas, directora del Museu d´Art, entre altres.

Acabades de remodelar, les sales 9 i 10 del Museu d'Art de Girona, estan dedicades a l'exposició permanent del retaule amb una presentació millorada que facilita la comprensió de la intricada història d'aquesta obra d´art religiosa elaborada als tallers de la ciutat medieval. La primera sala està dedicada a exposar les parts més destacades del retaule: les 8 taules del sotabanc, pintades per Pere de Fontaines i únics testimonis conservats de tota la producció d'aquest artista; les 6 taules pintades per Joan de Burgunya, i una selecció de talles de diferents formats que ornaven els pilars del retaule així com alguns fragments de les traceries del moble.

Com a novetat s'hi incorporen nous fragments: els dos plafons tallats que ornaven el final del guardapols dels laterals, algunes escultures més i un petit conjunt de pinacles i espigues que coronaven l´obra.

Totes les peces s'han restaurat de nou i permeten comprendre millor que tota la sala es dedica a un sol conjunt, si bé amb solucions plàstiques diferents.

L'audiovisual El retaule de l'església de Sant Feliu i explica el procés de construcció d´una obra que, en paraules de Carme Clusellas, va ser concebuda per «exaltar a través de les imatges esculpides i pintades els dos sants patrons de la ciutat, Sant Narcís i Sant Feliu, a més d´explicar el martiri i mort de Sant Feliu, el primer màrtir de Girona, i exaltar també la fe cristiana».

En l´execució del retaule de sant Feliu hi van treballar diferents artífexs: Joan Dartrica (1504) va fer-ne l´obra de fusta i la talla decorativa o traceria; la imatgeria es va encarregar a Joan d´Aragó (1505), Pere Coll i Pedro Robredo (1507); i el daurat i la pintura van ser executats per Pere de Fontaines (1515) i Joan de Burgunya (1518), que va finalitzar l´obra el 1520.

Prem per veure més contingut per a tu