29 de febrer de 2020
29.02.2020

JARC exigeix concretar el preu just per al productor

L'organització valora positivament els canvis a la Llei de la cadena alimentària però els considera «insuficients» i demana més concreció de garanties en el preu just per al productor

28.02.2020 | 22:59
Un agricultor fent la sega a Púbol.

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) valora positivament, com a primer pas, els canvis en la Llei de la cadena alimentària aprovats aquest dimarts pel Consell de Ministres però els considera «insuficients».

En aquest sentit, el president de l'organització agrària, Xavier Vela, va dir que caldrà veure, a partir d'ara, «com serà la seva aplicació a la realitat i de qui exercirà el control perquè es compleixi i sigui efectiu» i, per això, considera «cabdal» que el CadeCAT, l'òrgan adscrit al Departament d'Agricultura, responsable a Catalunya del control de les relacions comercials de la cadena alimentària, controli que es compleixi la llei.

JARC va tornar a reclamar que el CadeCAT vetlli de forma efectiva d'una forma activa «perquè la baula del sector productor deixi de ser la més dèbil» ja que l'entitat agrària dubta que pugui exercir el seu paper de control del compliment del Reial Decret Llei aprovat aquest dimarts pel Consell Ministres, «si no se'l dota d'estructura i recursos».

Des de l'organització agrària afirmen que, a partir d'ara, volen veure si la indústria i la distribució acceptaran els preus. «No es pot perdre de vista la posició de domini que tenen respecte al productor, i que en la realitat es tradueix en el fet que, com succeeix en el sector lacti, es formalitzen contractes per sota dels preus de producció», va assenyalar Xavier Vela.

Per això, el president de JARC va reclamar el compromís del Govern de l'Estat per desenvolupar aquesta llei, «i que això no impliqui en cap moment una pujada del preu per al consumidor, perquè el marge de benefici és suficient per no haver d'encarir el preu de venda al públic», segons l'organització agrària.


Assegurances i altres mesures

D'altra banda, JARC troba a faltar algunes de les mesures que el sector havia proposat en el seu pla de xoc al Ministeri d'Agricultura, com ara la creació d'un registre de contractes per poder emprendre actuacions en cas de conflicte jurídic. «Faltaria posar sobre la taula altres temes rellevants com ara les assegurances, el finançament del sector o les tarifes elèctriques, entre d'altres», va reclamar Vela.

D'altra banda, JARC celebra que s'hagi restablert la situació respecte a la tributació dels ajuts a la incorporació de joves i puguin novament fraccionar l'IRPF en diversos exercicis, gràcies a la pressió que ha dut a terme l'entitat agrària des de 2014.

Durant el període 2014-2020 s'havien passat de considerar subvencions de capital a subvencions corrents com a ajuda a la renda, la qual cosa obligava el perceptor a haver de sufragar la totalitat de l'impost en el primer any, segons va recordar el president de JARC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit