El Govern va aprovar ahir en el Consell de Ministres canvis en les condicions d’accés a l’ingrés mínim vital (IMV), la renda bàsica estatal que arriba actualment a mig milió de llars i cobreix 1,4 milions de persones a Espanya. Les modificacions milloren la compatibilitat d’aquesta prestació amb un salari, per a així incentivar que els receptors de l’IMV busquin feina. Aquestes entraran en vigor a partir de l’1 de gener del 2023 de manera automàtica, sense que el beneficiari hagi de sol·licitar res.

En les properes setmanes la Seguretat Social s’ha compromès a habilitar un simulador online perquè els interessats puguin calcular quant millorarà la seva renda disponible amb els nous incentius a l’ocupació. Els canvis dissenyats des del ministeri liderat per José Luis Escrivá persegueixen eliminar la coneguda com a trampa de la pobresa. És a dir, que una persona es quedi per sempre cobrant aquesta renda bàsica, que si bé li dona uns mínims per subsistir no arriba per permetre-li un nivell de vida similar al que tenen les persones amb feina i integrades al mercat laboral. Escrivá introdueix així incentius per compatibilitzar el cobrament de l’ingrés mínim amb un salari de la següent manera: fins ara la Seguretat Social restava de l’import de la prestació tots aquells ingressos que el beneficiari aconseguia per vies laborals.

Posem per exemple que una persona està a l’atur i cobra l’ingrés mínim, que per a una persona sola sense càrregues familiars ascendeix a 5.900 euros a l’any. I que aquesta persona es posa a buscar una feina, acaba trobant una oferta d’una feina temporal per un mes i és contractat. Treballa un mes i cobra 1.000 euros. Què passava fins ara amb aquests ingressos extra? Doncs que l’Estat li descomptava aquests 1.000 euros dels 5.900 de l’ingrés mínim i el beneficiari passava a cobrar el mateix, 5.900 euros, una cosa que provocava que molts beneficiaris no busquessin feina.

Aquí és on entren els canvis aprovats ahir. A partir d’ara els beneficiaris de l’IMV que trobin feina tindran incentius graduals i cada euro que ingressin de la seva nova nòmina no el veuran descomptat de la prestació. L’esquema dissenyat per Escrivá planteja que l’ajuda sigui més intensa al principi i es vagi moderant a mesura que el perceptor millora els seus ingressos del treball, ja que des de la Seguretat Social entenen que, a millor salari, l’incentiu és menys necessari.