Segueix-nos a les xarxes socials:

Detinguts 2 membres de l'"aparell militar" d'ETA que portaven 10 dies a la muntanya

Els detinguts al sud de França són Ugaitz Astiz Arangoa i Joseba Mikel Olza Puñal

Detinguts 2 membres de l'"aparell militar" d'ETA que portaven 10 dies a la muntanyaefe

Agents de la Gendarmeria francesa van detenir ahir al terme municipal de Tarascon-sud-Arièja, prop de la frontera amb Andorra, dos presumptes membres d'ETA que circulaven en aquell moment en bicicleta. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir ahir a la tarda que tots dos formaven un comando, encara que fonts de la lluita antiterrorista van descartar que planegessin travessar a Espanya, entre altres raons perquè portaven deu dies dormint a la muntanya.

Els arrestats, Joseba Mikel Olza Puñal i Ugaitz Astiz Arangoa, són dos col·laboradors del "comando Urrederra" d'ETA, desarticulat a Guipúscoa per la Guàrdia Civil el mes de març del 2007, tres mesos abans que ETA declarés formalment el final de la treva. Tots dos anaven armats, amb una pistola i un revòlver, portaven documentació a nom d'ETA i documentació espanyola falsificada.

El fet que no portessin una forta suma de diners, ni diversos jocs de documentació, reforça la idea que entre els seus plans immediats no estava passar a Espanya. Rubalcaba va dir ahir al Congrés: "És evident que es tracta de dos presumptes membres de l'aparell militar d'ETA. I dos junts en dues bicicletes i armats formen un comando. El que estiguessin fent, ho sabrem".

L'operació de març de 2007 contra l'"Urederra" va permetre detenir un "alliberat", José Angel Lerín, i diversos "legals" que guardaven un arsenal d'armes i explosius. No obstant això, una desena de membres del "comando" va aconseguir fugir. Alguns d'ells van escapar de la Justícia, però no van aconseguir ingressar en l'estructura d'ETA a l'altra banda de la frontera, cas de Garikoitz Pascual Muneta i Eneko Pascual Calvo, detinguts el febrer passat a Baiona.

No obstant això, altres, com els detinguts ahir o com la fugida Leire López Zurutuza, estan considerats membres de l'estructura actual etarra. La fotografia de López Zurutuza apareix a la dreta de la de Joseba Mikel Olza des del 29 de juliol de l'any passat, quan Interior va distribuir 5.500 cartells amb les imatges d'etarres.

Prem per veure més contingut per a tu